Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Zupa z soczewicy

Tekst i foto Zuza Gałuszka 01.02.2011

Soczewica miewała swoje chwile chwały, ale ostatnio przeżywa prawdziwy renesans. Od lat korzystają z niej wegetarianie, dziś modna wśród odżywiających się zdrowo lub będących na diecie. Kwas foliowy, fosfor, żelazo, dużo białka, mało kalorii. Dzięki najniższemu wśród roślin strączkowych indeksowi glikemicznemu stanowi ważny składnik diety Duncana czy Montignaca. Nie można tam używać warzyw strączkowych, ale soczewicę tak! I teraz najważniejsze, w tej wersji jest bardzo smaczna. Zupa z soczewicy przygotowana według tego przepisu spodoba się nawet prawdziwym łasuchom.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
815 złśredni40 min.niska

Składniki:

1,5 szklanki soczewicy łuskanej,
2 marchewki,
2 cebule,
½ małego selera,
1 pietruszka,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
3 ząbki czosnku,
3 łyżki przyprawy do zup w płynie (np. Maggi),
3 łyżki oliwy,
2 łyżeczki suszonego majeranku,
1 łyżeczka suszonego cząbru,
1 pęczek natki pietruszki,
sól i pieprz,
ew. ½ szklanki śmietany.

Jak przyrządzić?

Soczewicę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystygnięcia (najlepiej poprzedniego dnia).

Nasiona odsączamy i zalewamy 2 litrami świeżej, lekko osolonej wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu.

Cebulę drobno siekamy i smażymy chwilę na oliwie.

Gdy będzie już szklista, dodajemy ją do soczewicy.

Seler, pietruszkę i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do garnka.

Gdy soczewica będzie już niemal miękka (ok. 15-20 minut), dodajemy koncentrat, majeranek, cząber i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Gotujemy jeszcze 10 minut, po czym doprawiamy, Maggi, solą i pieprzem.

Jak podawać?

Rozlewamy zupę na talerze i posypujemy natką pietruszki.

Można ją zabielić śmietaną.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.07.2011 Lola

też dziś ugotowałam, jak dla mnie rewelacja - bardzo smaczna

Zgłoś 21.09.2011 morr

"w kostce rosołowej nie ma tłuszczu!"? Osoba, która to napisała, chyba nigdy nie spojrzała na skład kostki rosołowej (sól, tłuszcz roślinny, substancja wzmacniające smak, tłuszcz rośli... Pokaż więcej

"w kostce rosołowej nie ma tłuszczu!"? Osoba, która to napisała, chyba nigdy nie spojrzała na skład kostki rosołowej (sól, tłuszcz roślinny, substancja wzmacniające smak, tłuszcz roślinny utwardzony, aromaty, cebula, cukier, mięso suszone, przeciwutleniacze). Taka kostka może i nie jest specjalnie zdrowa, ale tłuszcz z całą pewnością zawiera. A poza tym każdy tłuszcz to "chemia", jak wszystkie inne związki organiczne - w najbardziej ekologicznych produktach jest pełno C17H33COOH i C15H31COOH, więc lepiej się przyzwyczajać :]

A zupa z soczewicy bardzo dobra.

Zgłoś 01.02.2011 lea

Ja znam inny przepis: pół szkl soczewicy, 2 ziemniaki (pokroić w kostkę), 1 cebula (pokroić w ósemkę), sól. Wszystko gotować do rozgotowania soczewicy, czyli ok. 30 minut na wolnym ogniu. To pod... Pokaż więcej

Ja znam inny przepis: pół szkl soczewicy, 2 ziemniaki (pokroić w kostkę), 1 cebula (pokroić w ósemkę), sól. Wszystko gotować do rozgotowania soczewicy, czyli ok. 30 minut na wolnym ogniu. To podobno postna zupa Irańczyków. Ja dodaję kostke rosołową, aby było jednak nieco tluszczu. Czasem utartą marchewkę. Proste, smaczne, tanie danie.

Zgłoś 02.02.2011 najlepsza

Nie napisane z jakiej soczewicy. Czerwonej czy zielonej? Jeżeli z czerwonej to nie trzeba jej moczyć. Aby zupa była zdrowa to:

- bez kostki rosołowej!( w kostce rosołowej nie ma tłuszczu! ... Pokaż więcej

Nie napisane z jakiej soczewicy. Czerwonej czy zielonej? Jeżeli z czerwonej to nie trzeba jej moczyć. Aby zupa była zdrowa to:

- bez kostki rosołowej!( w kostce rosołowej nie ma tłuszczu! to chemia)

- najlepsze są pomidory !

- limonka (nie mylić z kwaskiem cytrynowym)

- cebula

-czosnek

-mleko kokosowe

i łyżka masła sklarowanego (tam jest dużo tłuszczu)

Zgłoś 01.02.2011 Raz Putin

Żurek, Żurek i jeszcze raz żurek. Z białą kiełbasą i jajkiem, gęsty i z kupą pieprzu i majeranku. Wtedy nawet keczupu nie potrzeba. Kocham żurek !!! A do żurku micha gniecionych z masłem ziemnia... Pokaż więcej

Żurek, Żurek i jeszcze raz żurek. Z białą kiełbasą i jajkiem, gęsty i z kupą pieprzu i majeranku. Wtedy nawet keczupu nie potrzeba. Kocham żurek !!! A do żurku micha gniecionych z masłem ziemniaków. I wtedy dostaję orgazmu kubków smakowych. Żurek na prezydenta !!!

Zgłoś 11.04.2011 Dorris

Osobiście polecam zupę z soczewicy z serii Zup Babi Zosi firmy "SyS". Jest doskonała, szybko sie robi. Jest bardzo sycąca a jednocześnie dietetyczna i z naturalnych składników. POLECAM... Pokaż więcej

Osobiście polecam zupę z soczewicy z serii Zup Babi Zosi firmy "SyS". Jest doskonała, szybko sie robi. Jest bardzo sycąca a jednocześnie dietetyczna i z naturalnych składników. POLECAM!!!!

Zgłoś 03.04.2011 verde

Przecież na zdjęciach widać, że autorka użyła zielonej soczewicy.

Zgłoś 05.05.2011 Basia

Pyszniasta! Dziś ugotowałam w/g tego przepisu!

Zgłoś 01.11.2011 alix

Ja - może mniej dietetycznie;) - ale dodaję jeszcze podsmażony wcześniej na patelni boczek - zupka naprawdę smaczna, pachnąca i sycąca:) No i zdrowa:) Z resztą - która nie jest;)

Zgłoś 25.11.2011 anka68

zupa jest przepyszna robilam ja jjuz kilka razy ;-))))))

Zgłoś 02.12.2011 Król

Genialna. Właśnie zdematerializowałem pierwszą porcję! Klasyk! Dzięki za przepis.

Zgłoś 01.02.2012 ja

zupa rewelacja, zagościła w moim domu na dobre:)

Zgłoś 29.02.2012 syberiaa

dziś ugotowałam z czerwonej soczewicy bo akurat taką miałam. Dodałam tylko pół pietruszki bo też akurat tyle tylko było. poza tym chyba wszystko jak w przepisie. zupa jest pyszna i na pewno nie ... Pokaż więcej

dziś ugotowałam z czerwonej soczewicy bo akurat taką miałam. Dodałam tylko pół pietruszki bo też akurat tyle tylko było. poza tym chyba wszystko jak w przepisie. zupa jest pyszna i na pewno nie raz jeszcze skorzystam z przepisu

Zgłoś 26.09.2013 gość

Ja nie dodaje wcale przypraw do zup tylko na koniec odrobine octu winego!!!Pycha!!!

Zgłoś 13.06.2012 trololo

Zrobiłem dziś tą zupkę, bardzo szybka, tania i smaczna na pewno jeszcze kiedyś zrobię. Dzięki za przepis, pozdrawiam :)

Zgłoś 04.03.2013 gość

tłuszcz roślinny utwardzony to trucizna... jak można w ogóle profanować jakąkolwiek zupę takim syfem jak kostka rosołowa ... jeśli zupa to tylko i wyłącznie na bulionach własnej roboty.

... Pokaż więcej

tłuszcz roślinny utwardzony to trucizna... jak można w ogóle profanować jakąkolwiek zupę takim syfem jak kostka rosołowa ... jeśli zupa to tylko i wyłącznie na bulionach własnej roboty.

Zgłoś 09.04.2013 agusiaczek

To jedyny przepis na zupę z soczewicy, z którego z mężem korzystamy, odkąd przypadkiem trafiliśmy tu szperając w necie. Dziś na obiadek też ją robię - właśnie odsączyłam soczewicę, już się nie m... Pokaż więcej

To jedyny przepis na zupę z soczewicy, z którego z mężem korzystamy, odkąd przypadkiem trafiliśmy tu szperając w necie. Dziś na obiadek też ją robię - właśnie odsączyłam soczewicę, już się nie mogę doczekać :) Pozdrawiam ciepło!

Zgłoś 18.12.2013 gość

Pyszna, ale ja dodałam kostkę rosołowa warzywna, jest pycha !!