Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Zupa z soczewicy

Tekst i foto FITHOL 28-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty40-50 min.średnia

Składniki:

100 g soczewicy czerwonej, 500 g pomidorów, 1 cebula, 2 marchewki, 1 liść laurowy, 1/2 łyżeczki tymianku, 3-4 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek, ok. 1-1,5 l wody, sól, pieprz

Jak przyrządzić:

Soczewicę opłukać, zalać gorącą wodą i odstawić. Po 30 min odcedzić. Marchewkę obrać i pokroić na cienkie plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekć. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórki i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, włożyć cebulę i marchewki, smażyć przez chwilę. Dodać pomidory, soczewicę i liść laurowy. Wlać wodę i gotować na małym ogniu tak długo, aż soczewica będzie miękka (ok. 40-50 min). Pod koniec gotowania dodać tymianek, sól i pieprz. W szybkowarze: Wlać wodę i od razu dodać tymianek, sól, pieprz. Zamknąć szybkowar, nastawić ciśnienie na warzywa. Gotować od momentu osiągnięcia ciśnienia ok. 15 min).

Jak podawać?

Można przybrać listkami świeżej mięty. Zupę podawać z grzankami z chleba pełnoziarnistego lub z drobnym makaronem. Można też dodać kilka łyżek jogurtu.

Uwagi:

Pyszna, lekka i pożywna.

Czas przygotowania:

Jeśli zdecydujesz się na szybkowar, czas gotowania 15-20 min.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.01.2009 AsiaItalia

PYSZNA!!!

Zgłoś 20.05.2008 funia

Pyszna,delikatna,oryginalna w smaku ! Bardzo dobry przepis :)