Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Zupa z soczewicy

Tekst i foto Bietka 21-11-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty60 min.?

Składniki:

- soczewica,
- cebula,
- szczypior,
- marchew,
- olej,
- rosół,
- śmietana,
- przecier pomidorowy,
- estragon,
- inne przyprawy.

Jak przyrządzić:

Cebulę, marchew, szczypior kroimy w słupki i podpiekamy razem z soczewicą. Potem dolewamy rosół lub wodę i gotujemy, oczywiście doprawiamy. Na końcu dodajemy przecier pomidowy i śmietanę.
Ja przychylam się do wersji bułgarskiej. Natomiast A. Biolek (z niem. telewizji) przygotowywał ją ze skórką z cytryny, bez pomidorów, za to z kawałkami upieczonej ryby.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.12.2002 Bietka

Nie zjadłeś jeszcze tej soczewicy?

Co do wyjaśnień, to zupki u mnie idą na tzw. oko bądz, jak w tym przypadku, podgląd telewizyjny, więc to czas prób i błędów i trudno o proporcje. Jakiś... Pokaż więcej

Nie zjadłeś jeszcze tej soczewicy?

Co do wyjaśnień, to zupki u mnie idą na tzw. oko bądz, jak w tym przypadku, podgląd telewizyjny, więc to czas prób i błędów i trudno o proporcje. Jakiś dokładny przepis widziałam na wp.

Żałuję, że nie jadłam jej gdzieś u prawdziwego kucharza.

Zgłoś 25.11.2002 Tolek

Własnie mam ochote na zupke z soczewica, kiedys taką się jadło w Pradze... mniam, mniam, ale zupełnie nie pamietam z czym była.

Zostało mi troche soczewicy nie wykorzystanej do sałatki...... Pokaż więcej

Własnie mam ochote na zupke z soczewica, kiedys taką się jadło w Pradze... mniam, mniam, ale zupełnie nie pamietam z czym była.

Zostało mi troche soczewicy nie wykorzystanej do sałatki...

W twoim przepisie brakuje mi chodźby orientacyjnych proporcji: soczewica:marchew:cebula:szczypiorek ,tak ,żeby smakowało, a nie przerobić jej na np. marchwiankę :-).

Zgłoś 27.05.2004 basiek

Do tej zupki można dodać dużo czosnku i cebuli - wtedy będzie przypominac trochę zupę jaką jadłam w Grecji.

Zgłoś 06.04.2006 Magda

A zupa z soczewicy nie jest potrawa turecka? Ja najlepsza zupe z soczewicy jadam zawsze u Turkow. Pytalam kiedys o przepis, ale gdy ugotowalam, to nic mi z tego nie wyszlo. Wiem tylko, ze te soc... Pokaż więcej

A zupa z soczewicy nie jest potrawa turecka? Ja najlepsza zupe z soczewicy jadam zawsze u Turkow. Pytalam kiedys o przepis, ale gdy ugotowalam, to nic mi z tego nie wyszlo. Wiem tylko, ze te soczewice, to sie najpierw moczy. A Ty jak mowisz, trzeba zapiec, surowa??

Zgłoś 27.12.2006 Adam

Po libansku ta zupa nazywa sie dziorba! mozna ja podawac z ryzem! główna przyprawą jest kumin rzymski! podaną juz na tależu skrapiamy cytryną! w wawie jadlem taka w samirze! pozdrawiam!