Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Zupa z zielonego ogórka

Tekst i foto mycha 03-12-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4 porcje8 złprosty20 min.mało

Składniki:

- 2 średniej wielkości ogórki zielone (najlepiej szklarniane),
- dwa duże serki topine "Złoty Ementaler",
- 2 kostki rosołowe knorra drobiowe,
- pół szklanki słodkiej śmietanki kremówki,
- pęczek koperku lub zamiennie pietruszki zielonej,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- pieprz,
- sól.

Jak przyrządzić:

Zagotowujemy wodę w garnku wrzucając kostki rosołowe.Jeżeli mamy ogórki tzw. wężowe nie obieramy ich ze skórki tylko myjemy i ścieramy na tarce na średnich oczkach tj. pomiedzy oczkami grubymi, a tymi na placki ziemniaczane.Jeśli mamy ogórki tzw. gruntowe ( późnym latem) lepej je obrać bo mają grubą skórkę. Wrzucamy ogórki do garnka z wywarem i chwilę gotujemy ok. 5 min. Następnie do osobnej miski odlewamy niewielką ilość gorącego wywaru, w którym rozgniatamy widelcem 2 serki topione na gładką masę i wlewamy spowrotem do garnaka. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku przyprawami. W 1/3 szklanki wody rozkłócamy dwie czubate łyżeczki do herbaty mąki ziemniaczanej i wlewamy do zupy. kiedy zupa zgęstnieje na sam koniec dodajemy do niej posiekaną zieleninę oraz śmietanę i gotowe.

Potrzebne przybory:

Garnek, tarka, nóż, deska do krojenia i 4 wygłodzone paszcze.

Jak podawać?

W porcelanowych kubeczkach.

Uwagi:

W tej zupie inne zamienniki podanych składników typu jogurt zamiast śmietany itp. nie wchodzą w grę, bo wtedy nie jest to już to samo. Nie jest pracochłonna, a świetnie rozgrzewa kiedy wraca się zimą po jeździe na nartach. Zupę tę poznałam u swoich znajomych w Polanicy Zdroju.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.12.2002 ..nata

.....ja dodaję jeszcze czosnek,jest super ! :)))

Zgłoś 16.07.2003 madzia

Ja dodaję ziemniaczki i ugotowane na twardo jajko.PYCHA!!!!!

Zgłoś 03.10.2003 żonka

Jeszcze nie jadłam zupy z zielonego ogórka, ale na pewno spróbuję.

Zgłoś 17.06.2004 Ann

Ta zupa była przepyszna do momentu dodania śmietanki. Śmietanka zamuliła według mnie smak tej dobrej zupki.

Zgłoś 29.07.2004 paola

mam pytanie: z czym nalezy podawac te zupke?z ryzem tak jak zwykla ogorkowa?

Zgłoś 06.08.2004 mycha

ja podaję w kubeczkach do picia podczas imprez jako coś w rodzaju gorącego kubka

Zgłoś 04.12.2004 ślązaczka Ola

Zupa wyśmienita. Ja ze względu na kalorie robię ją bez serków i nie dodaję mąki kartoflanej, i obowiązkowo cały pęczek posiekanego koperku, natomiast na talerz kroję jajko na twardo. Ogórka nie... Pokaż więcej

Zupa wyśmienita. Ja ze względu na kalorie robię ją bez serków i nie dodaję mąki kartoflanej, i obowiązkowo cały pęczek posiekanego koperku, natomiast na talerz kroję jajko na twardo. Ogórka nie trę tylko kroję w drobna kostke. Przepis podawałam wszystkim moim znajomym i zrobiła zupa furorę. Spróbujcie bo warto!

Zgłoś 18.04.2005 ten_years_after

Właśnie zrobiłam, zupa nie jest zła. Zasugerowałam się jedną z opinii i najpierw spróbowałam zupy przed dodaniem śmietany, ale w smaku była niezbyt ciekawa :( Lekko gorzki posmak ogórka był wycz... Pokaż więcej

Właśnie zrobiłam, zupa nie jest zła. Zasugerowałam się jedną z opinii i najpierw spróbowałam zupy przed dodaniem śmietany, ale w smaku była niezbyt ciekawa :( Lekko gorzki posmak ogórka był wyczuwalny... Za to po dodaniu kremówki zyskała bardzo wiele i tak też zamierzam ją jutro do końca zeżreć, ze śmietaną ;)

Fajnie nawet wygląda, tak lekko zielono i ma się wrażenie, że jest bardzo lekka. Ale wiem, że to tylko złudzenie :) W końcu serki topione i kremówka w niej są.

Zgłoś 15.07.2005 anika

Zupa przepyszna! Podałam ją z drobnym makaronem.

Warto wprowadzić ją na stałe do obiadowego menu :)

Zgłoś 01.08.2005 ayla

Ja przed wrzuceniem ogorkow do zupki, dusze je chwile na masle, a zamiast kremowki dodaje smietane roslinna, czyli Rame Cremefine, jest lzejsza i nigdy sie nie zwazy.Ogolnie zupka jest swietna i... Pokaż więcej

Ja przed wrzuceniem ogorkow do zupki, dusze je chwile na masle, a zamiast kremowki dodaje smietane roslinna, czyli Rame Cremefine, jest lzejsza i nigdy sie nie zwazy.Ogolnie zupka jest swietna i szkoda ze tak rzadko gosci na stolach zamiast naszej zwyklej ogorkowej z kiszonych.

Zgłoś 01.08.2005 ayla

zapomnialam dodac ze ja rowniez nie scieram ogorkow, tylko kroje je w kostke.Zycze wszystkim probujacym smacznego!:)

Zgłoś 27.08.2005 lenel

Zupa byle co. Zasugerowałem się komentarzami i zrobiłem . Bez tych ogórków smak byłby taki sam. Dominują serki topione i nic więcej. Moim zdaniem ciężka zupa nie warta zachodu, mnóstwo kalorii o... Pokaż więcej

Zupa byle co. Zasugerowałem się komentarzami i zrobiłem . Bez tych ogórków smak byłby taki sam. Dominują serki topione i nic więcej. Moim zdaniem ciężka zupa nie warta zachodu, mnóstwo kalorii oraz konserwantów z serków topionych.

Zgłoś 28.09.2005 ayla

Zupka jest doskonala nawet bez serkow, nie jest wtedy przez nie zdominowana. Lenel sprobuj!!!

Zgłoś 29.03.2006 alicja

jadłam tę zupę jest pyszna można podawać z małymi grzankami l polecam

Zgłoś 18.07.2006 betka

ZUPKA wyśmienita!!! po przeczytaniu wszystkich komenarzy i w oparciu o własne wrażenia smakowe zmniejszyłam ilość serka, dodałam kilka kropl cytryny i szczyptę sproszkowanej kolendry dla zaostrz... Pokaż więcej

ZUPKA wyśmienita!!! po przeczytaniu wszystkich komenarzy i w oparciu o własne wrażenia smakowe zmniejszyłam ilość serka, dodałam kilka kropl cytryny i szczyptę sproszkowanej kolendry dla zaostrzenia smaku. Polecam wszystkim, którzy nie chcą stać nad garnkami w upalne dni. Wykonanie zupy zajęło mi 6minut.

Zgłoś 29.05.2006 gosieńka

Zupkę robiłam już kilka razy-dla mnie wyśmienita, chociaż nie dodaję do niej mąki i robię z niej zupę-krem, wszystko miksuję.

Zgłoś 18.04.2007 lil

zupa pierwsza klasa:)

Zgłoś 14.07.2010 nina

zupka rewelacja polecam Ja nie dodałam śmietany serek sam nadaje smak i zawsze to mniej kalori :):)

Zgłoś 10.07.2012 gotująca

Witam,

przepis jest dobry z wyłączeniem zabielania mąką ziemniaczaną!!!! to jest poprostu porażka!!!! nie wiem kto to tam wcisnął???przed zabieleniem była pyszna!!! a po smakuje jak obleśn... Pokaż więcej

Witam,

przepis jest dobry z wyłączeniem zabielania mąką ziemniaczaną!!!! to jest poprostu porażka!!!! nie wiem kto to tam wcisnął???przed zabieleniem była pyszna!!! a po smakuje jak obleśny ogórkowo podobny krochmalo-kisiel!!!!!!nie róbcie tego !!!!nie użyję więcej mąki ziemniaczanej nigdy do zabielenia zupy!!! ochyda!!!