Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Zupa ze świeżych szparagów z krajanką

Tekst i foto gastrosfera 03-07-2013

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
425 złśredni30 min.niska

Składniki:

makaron krajanka – 250g, wiązka białych szparagów,woda - 0,75l, sos sojowy - 1 łyżeczka, śmietanka słodka 18% -100ml, śmietana kwaśna 18% - 100ml, masło - 1 łyżka, mąka - 1 łyżeczka, sól, cukier, biały pieprz do smaku.

Jak przyrządzić:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Szparagi obrać, przekroić na pół i ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Części z główką wyciągnąć, a dolne części zmiksować z wodą, w której się gotowały. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się łyk, dodać sos sojowy, biały pieprz do smaku i masło. Obie śmietany połączyć z mąką, zahartować niewielką ilością zupy i wszystko połączyć. Na koniec dodać szparagi z główką i makaron. Smacznego!
Prześlij do znajomego Wersja do druku