Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Zupa ziołowa

Tekst i foto Evil_Princess 23-09-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
8-12? złprosty20 min.?

Składniki:

100 g trybuli ogrodowej,
3 pęczki pietruszki,
15 dużych listków bazylii,
50 g masła,
2 ząbki czosnku,
600 ml słodkiej śmietany lub 4% śmietanki do kawy,
150 ml ubitej śmietany,
1,5 l bulionu warzywnego,
6 łyżek soku z cytryny,
gałka muszkatołowa, cukier, sól i pieprz,
mieszane świeże zioła na dekorację.

Jak przyrządzić:

Umyte i osuszone zioła pokroić i dusić z czosnkiem na stopionym maśle przez ok. 3 minuty, po czym dodać 600 ml śmietany, podgrzać i zmiksować. W drugim garnku rozgrzać bulion, dolać ziołową śmietanę. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem, gałką muszkatołowoą, solą i pieprzem. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i świeżymi ziołami.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:

Zupę można także przygotować dzień wcześniej. Wtedy wstawić na noc pod przykryciem do lodówki i następnego dnia tylko powoli (!) podgrzać; nie gotować, bo ze śmietany zrobią się nieapetyczne płatki.

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.04.2006 Dorota

Co to jest trybula????

Zgłoś 10.08.2006 Ksywa

Trybula ogrodowa - Anthriscus cerefolium

Kategoria: Jednoroczne i dwuletnie

Trybula ogrodowa - Trybuła - Trybulka - to roślina jednoroczna o delikatnych, koronkowych liściach d... Pokaż więcej

Trybula ogrodowa - Anthriscus cerefolium

Kategoria: Jednoroczne i dwuletnie

Trybula ogrodowa - Trybuła - Trybulka - to roślina jednoroczna o delikatnych, koronkowych liściach dorastająca do 60 cm wysokości.

Jej liście i młode pędy służą jako przyprawa, podobnie jak liście pietruszki.

Możemy ją wysiewać wprost do gruntu przez całą wiosnę (od marca) do lata (koniec lipca) w miejscu słonecznym lub lepiej półcienistym. Można ją również hodować w doniczkach i skrzynkach balkonowych.

Nie dopuszczamy do kwitnięcia, pąki kwiatowe należy natychmiast obrywać. Nie dopuszczamy do samosiewu, bo może zachwaścić cały ogród.

Do potraw należy ją dodawać zaraz po zbiorze, ponieważ szybko traci aromat. Ziele zbieramy w miarę potrzeb i od razu przeznaczamy do spożycia. Nie nadaje się do suszenia, ale możemy zamrażać.

Smak trybuli jest słodki z lekkim odcieniem goryczki i anyżkowym aromatem. Jej aromat harmonizuje z estragonem i bazylią. Doskonała do potraw z ryb, jaj i mięs, głównie drobiu i baraniny. Można ją też zastosować tuż przed podaniem do zup, sosów, omletów, farszów, masełek ziołowych, marynat i sałatek jarzynowych.

Oprócz jej zastosowań kulinarnych, zawarty w jej zielu glikozyd, apina, olejek eteryczny i związki acetylenowe znajdują zastosowanie w ziołolecznictwie. Działa wykrztuśne, napotnie, moczopędnie, mlekopędnie i odtruwająco.

Zgłoś 15.10.2008 Magda

w jakiej kuchni jest najczęściej używana trybula??