Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Zupka jarzynowa dla dzieci

Tekst i foto hortensja 17-02-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
gotować dowolną ilość3-5 zł złprostyok. 20 min.-

Składniki:

Warzywa: marchewka, pietruszka, seler, por, mały ziemniak, kalafior lub brokuły, trochę zielonego koperku, wszystkiego po kawałku.

Jak przyrządzić:

Warzywa pokroić w drobną kostkę, wrzucić do rondelka z grubym dnem na łyżkę rozgrzanej oliwy, mieszając chwilę poddusić, podlać trochę wrzątku, posolić, popieprzyć przykryć dusić do miękkości około 15-20 minut na najmniejszym ogniu. Doprawić łyżką dobrej śmietany, wsypać drobno posiekany koperek i gotowe. Można zamiast śmietany doprawić świeżym masełkiem.

Potrzebne przybory:

Rondel z grubym dnem, nóż do obierania i krojenia warzyw, łyżka do mieszania.

Jak podawać?

Talerz lub biała miseczka.

Uwagi:

Zamiast na oliwie można podsmażyć chwilę na masełku.

Czas przygotowania:

Z przygotowaniem warzyw 30 minut.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.