Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Zupka owocowa

Tekst i foto izuniass 11-03-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6? złprosty30 min.niska

Składniki:

4 duże jabłka, 3/4 szkl. mąki, cukier, śmietana kwaśna

Jak przyrządzić:

Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy je gniazd nasiennych i w sposób raczej niedbały wkrajamy do garnka. Zalewamy jabłka wodą i gotujemy jak na kompot dodając cukru. Mąkę zalewamy wodą i wyrabiamy ciasto, tak aby nie lepiło się do rąk. Następnie ciasto wałkujemy i kroimy podobnie jak łazanki w kwadraciki (można też wykorzystać makaron łazankowy, ale z własnym ciastem jest smaczniejsza). Kluseczki przesypujemy mąką i wrzucamy do gotującego się kompociku. Chwilę gotujemy i gdy kluseczki zaczną wypływać na wierzch zalewamy zupkę śmietaną z rozrobioną w niej wcześniej łyżką mąki. Doprowadzamy do wrzenia i gotowe!

Potrzebne przybory:

garnek, nóż, wałek

Uwagi:

Doskonała i na gorąco i jako chłodnik prosto z lodówki.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.05.2005 izuniass

Zapomniałam dodać, że najlepsza jest z papierówek!

Zgłoś 27.08.2005 henia

SYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYF!!!! Nie probojcie tego robic, zatrulam sie nia i lezalam w szpitalu, PRZESTRZEGAM!!!!!!!! Nie probojcie tej zupy, chyba ze chcecie miec problemy!!!!!!!! TRUJACA ZUPA!!!!... Pokaż więcej

SYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYF!!!! Nie probojcie tego robic, zatrulam sie nia i lezalam w szpitalu, PRZESTRZEGAM!!!!!!!! Nie probojcie tej zupy, chyba ze chcecie miec problemy!!!!!!!! TRUJACA ZUPA!!!!!!!

Zgłoś 03.09.2005 bela

Naprawdę nie wiem co ludzmi kieruje, że posuwają się do takich komentarzy!

Zgłoś 15.09.2005 abc

henia: powiem krotko: "JESTES GLUPIA"

Zgłoś 12.11.2005 ill

Wczoraj ja jadlem i ledwo zyje, byla pyszna!!

Zgłoś 15.11.2005 doda

Zupkę jabłkową robie z dużej ilości jałek najlepiej kwaskowatych.

Jabłka gotuję z niewielką ilością wody(2 kg jabłek i 0.5l wody).

Jak się zagotuje to dokładnie miksuję. konsystenc... Pokaż więcej

Zupkę jabłkową robie z dużej ilości jałek najlepiej kwaskowatych.

Jabłka gotuję z niewielką ilością wody(2 kg jabłek i 0.5l wody).

Jak się zagotuje to dokładnie miksuję. konsystencja jest dość gęsta, prawie jak kisiel. Podaję osobno płatki cyni minis do posypywania w trakcie jedzenia żeby jak najdłużej były chrupiące. Moja rodzina uwielbia tą zupę (mąż w szczegółności) POLECAM!!!

Zgłoś 18.04.2006 wiolka

pycha,ale wolę z wiśni z kompotu.Moja mama taką robi, pyszna

Zgłoś 29.04.2006 Jurek

Mów za siebie henia, nie wszyscy są tobą.

Ja uważam że jest pyszna

Zgłoś 31.10.2006 Maniuś Koniuszko

Bo Heni ulubioną potrawą jest suchy piard z octem dlatego w jej żoładek ta zupka nie trafiła ma bardzo delikatny żołądek biedaczka i tak wpierda*ła aż się zesrała

Zgłoś 13.01.2007 mw

ja nie lubie takich zup i jestem w*******y że są takie zup ja tez jadlem i syffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffff