Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Żurawina lecznicza

Tekst i foto makub 23-11-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? zł-15 min.?

Składniki:


1 kg żurawiny, 0,5 kg cukru

Jak przyrządzić:

Żurawinę zasypać cukrem i rozdrobnić blenderem.
Przełożyć do małych wyparzonych słoiczków. Przechowywać w lodówce.
Ze względu na surowe owoce wyrób nie jest zbyt trwały i warto część przełożyć do pojemników plastikowych i zamrozić.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Można jeść po 1 łyżce rano i wieczorem lub dodawać do jogurtu kisielu czy po prostu jeść z bułeczką.

Uwagi:


Lecznicze właściwości żurawiny są bardzo cenne. Polecam tę smaczną i zdrową galaretkę!

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.11.2005 klaudia

a ja zurawine smaze z cukrem wkladam w sloje wszyscy uwielbiamy goraca herbate wlasnie z borowkami.na chlodne jesienne wieczory dziala jak balsam

Zgłoś 23.11.2005 bajaderka

Chyba jest jakaś różnica między żurawiną a borówką.

Zgłoś 23.11.2005 Bogumiła

właśnie, żurawina to napewno nie borówka, a wiele osób właśnie borówkę czerwoną uważa za żurawinę. Wiem że żurawina ma większe owoce ale proszę powiedzcie gdzie ją kupić bo ja jeszcze jej nigdzi... Pokaż więcej

właśnie, żurawina to napewno nie borówka, a wiele osób właśnie borówkę czerwoną uważa za żurawinę. Wiem że żurawina ma większe owoce ale proszę powiedzcie gdzie ją kupić bo ja jeszcze jej nigdzie nie spotkałam mam na myśli świerzą lub mrożoną. W USA można kupić nawet suszoną jest pyszna jak rodzynki. /Cranberries/, a nawet lepsza.

Zgłoś 24.11.2005 mysza

a w ogole to ma wlasciwosci przeciwbakteryjne i zapobiega zapalenim pecherza moczowego .Sok jest bardzo zdrowy i pyszny, a drinki z nim jeszce lepsze.

Zgłoś 25.11.2005 sloneczkojasne

To wcale nie jest prawda , ze żurawina w takiej postaci nie jest trwała, ja od wielu lat robię ją właśnie tak, tzn miksuję w melakserze umytą żurawinę z cukrem, w promoporcji 2:1 (dwie szklanki ... Pokaż więcej

To wcale nie jest prawda , ze żurawina w takiej postaci nie jest trwała, ja od wielu lat robię ją właśnie tak, tzn miksuję w melakserze umytą żurawinę z cukrem, w promoporcji 2:1 (dwie szklanki żurawin na jedną szklanke cukru) i taki mus przekładam do wyparzonych słoików. Trzyma mi się ta żurawina całą zimę i nie chowam bynajmniej słoików w lodówce, ani nawet w chłodnym miejscu.

Żurawina taka dodawana do herbaty, jogurtu, itd. jest fantastyczna, to nieocenione źródło zdrowia, najbogatsze w wit. C, świetnie działa na nerki, ma własciwości oczyszczające i uodparniające. Jednym słowem samo zdrowie. Ja kupuję żurawinę dziką zbieraną na bagnach, oczywiscie taka jest najzdowsza, często na bazarach można kupić hodowlaną, ale jest gorzka i w ogóle to już nie to samo.

Zgłoś 03.12.2005 Gość

Obróbka cieplna niszczy lecznicze właściwości żurawiny. Najlepiej zatem spożywać ją na surowo, a nadmiar zamrozić.

Zgłoś 25.12.2005 Kiza

Ja tam ide na bagno do rezerwatu przyrody, potem nakładam gumowce ,ubieram się na zielono i rwe.To na bagnie najprędzej znajdziecie ŻURAWINE i już jak ktoś nie może kupić.Ja tam na pojezierzu Łę... Pokaż więcej

Ja tam ide na bagno do rezerwatu przyrody, potem nakładam gumowce ,ubieram się na zielono i rwe.To na bagnie najprędzej znajdziecie ŻURAWINE i już jak ktoś nie może kupić.Ja tam na pojezierzu Łęczyńsko włodawskim.NP Rez.Brzeziczno,Gomółko,Rozkopaczew.I po jakiego

GRZYBA chodzic do sklepu jak bliżej mam bagno.

Zgłoś 13.07.2006 ola

Właściwości lecznicze żurawiny- i owszem, ale bez cukru!

Szklankę mrożonej żurawiny gotować 30- 40 min w 3 szk. wody- można widelcem podusić jagody- aby popękały. Przecedzić przez sitk... Pokaż więcej

Właściwości lecznicze żurawiny- i owszem, ale bez cukru!

Szklankę mrożonej żurawiny gotować 30- 40 min w 3 szk. wody- można widelcem podusić jagody- aby popękały. Przecedzić przez sitko do słoiczka. Wsadzić do lodówki.

Zalecana proporcja to 1(zurawiny):5(wody).

Pić cały dzień - małymi łyczkami - do 2 l. napoju.

Bardzo przydatna w celu oczyszczenia dróg moczowych, świetnie ściąga piasek z nerek, a także ściąga nadmiar wody z organizmu- i człowiek nie wygląda już jak balonik napompowany wodą.

Nie jestem specjalistką- ale polecam - napewno nie zaszkodzi, polecane kobietom w ciąży ze względu na niekolizyjność dla matki i dziecka, a co więcej wspaniałe żródło witaminy C!!

Jest to także alternatywa dla ciężarnej - jeśli idzie o oczyszczenie dróg moczowych z bakterii i uciążliwych w tym stanie zapaleń cewki moczowej, pęcherza -POLECAM!!

I NIE DODAWAĆ CUKRU - cukier zatrzymuje wodę w organiźmie!!! A smak napoju naprawde jest super - lekko kwaskowaty - da się przeżyć - a nawet polubić.

Nie kupujcie mieszanek żurawiny i brusznicy - zwracać uwagę na skład - nie posiada właściwości terapeutycznych!

POWODZENIA!!!!!

Zgłoś 01.09.2006 Magda

Jesli ktos ma problem z zakupem zurawiny zapraszam na alegro.ZURAWINA Z PRAWDZIWEGO BAGNA

Zgłoś 05.09.2006 witch

Żurawina - to żurawina. Czarna jagoda - to borówka, a taka czerwona, nazywana borówką to jest brusznica. Dla mnie to zasadnicza różnica. Brusznica występuje w sąsiedztwie borówki, ale jest kwaśn... Pokaż więcej

Żurawina - to żurawina. Czarna jagoda - to borówka, a taka czerwona, nazywana borówką to jest brusznica. Dla mnie to zasadnicza różnica. Brusznica występuje w sąsiedztwie borówki, ale jest kwaśna i cierpka w smaku. Za to do mięs - raj w gębie!

Zgłoś 03.10.2006 kama

tak czy siak nic nie pobije dostepnosci zurawiny w finlandii!

jest jej pelno w kazdym sklepie a do wyboru miliony przeroznych sloiczkow. cena tez przyjemna - kilkogramowe opakowanie za 2,... Pokaż więcej

tak czy siak nic nie pobije dostepnosci zurawiny w finlandii!

jest jej pelno w kazdym sklepie a do wyboru miliony przeroznych sloiczkow. cena tez przyjemna - kilkogramowe opakowanie za 2,5euro. mozna ja jesc i jesc i jesc... pycha!

Zgłoś 14.10.2006 gooooooooooooo

ale klutliwe madrale , wstyd , a wystarczylo tylko podziekowac za przepis jesli sprobowales i smakowalo ,ale nie , to takie bardzo POLSKIE skrytykowac ,pomarudzic , wstyd beeeeeeeeeeee

Zgłoś 20.02.2007 madu

suszona żurawina (rzeczywiście pyszna!!!) jest już dostępna w większych sklepach spożywczych przynajmniej we Wrocławiu.

Ale brak informacji o jej kaloryczności, a ja widząc ją nie mogę si... Pokaż więcej

suszona żurawina (rzeczywiście pyszna!!!) jest już dostępna w większych sklepach spożywczych przynajmniej we Wrocławiu.

Ale brak informacji o jej kaloryczności, a ja widząc ją nie mogę się opanować...

Zgłoś 23.10.2006 NATHAN

jestem po zawale. Nikt nie dawał mi długich lat życia. Polecam Kit pszczeli na spirytusie oraz żurawinę. To pomogło mi przeżyć 6 rok i serce jest tak mocne, że biegam intensywnie i się nie meczę... Pokaż więcej

jestem po zawale. Nikt nie dawał mi długich lat życia. Polecam Kit pszczeli na spirytusie oraz żurawinę. To pomogło mi przeżyć 6 rok i serce jest tak mocne, że biegam intensywnie i się nie meczę. KIT PSZCZELI 100 G na 250 gram spiryt.pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowia.

Zgłoś 08.11.2006 ewa

mam w domu 3 krzaczki żurawiny ale nie wiem jak ją pielęgnować i przycinać może ktoś pomoże dziękuję.

Zgłoś 08.12.2006 jola

ja mam takie pytanie- wyczytałam że żurawina obniża zły cholesterol a podnosi dobry.Borykam sie z tym problemem przy wadze 55 kg mam 9.00 cholesterol a norma max jest 6.00 czy ktos moze podać pr... Pokaż więcej

ja mam takie pytanie- wyczytałam że żurawina obniża zły cholesterol a podnosi dobry.Borykam sie z tym problemem przy wadze 55 kg mam 9.00 cholesterol a norma max jest 6.00 czy ktos moze podać przepis jak przyrządzic zurawine dla tego typu choroby.Dziękuję z góry za przepis

Zgłoś 14.12.2006 ;)

Do: jola 2006-12-08 13:55:11

Sprawdź sobie poziom TSH we krwi- często wysoki poziom cholesterolu ma związek z niedoczynnością tarczycy. Pozdrawiam.

Zgłoś 05.02.2007 EWA

Polecam świetne napoje żurawinowe Ocean Spray. Są smaczne i bardzo zdrowe.

Zgłoś 21.10.2007 ciccada

polecam nalewkę na żurawinach ,przepis przywiozłem z Litwy 1 litr żurawin zemlec lub zmiksowac,zalac pół litra czystej wódki,odstawic w słoju na 10 - 12 dni.Wycisnąc przez gazę ,zalac 1/4 l sp... Pokaż więcej

polecam nalewkę na żurawinach ,przepis przywiozłem z Litwy 1 litr żurawin zemlec lub zmiksowac,zalac pół litra czystej wódki,odstawic w słoju na 10 - 12 dni.Wycisnąc przez gazę ,zalac 1/4 l spirytusu,dodac 2 - 3 łyżki miodu wielokwiatowego,odstawic na 1 miesiąc.Podawac w zimowe wieczory w małych kieliszkach,żałowac,że nie zrobiło się więcej.Zalety:prawie nie ma cukru,wszystkie wtaminy,naprawdę dobra.Acha najlepsza żurawina po pierwszych mrozach.

Zgłoś 12.11.2008

Mieszkam w Stanach . Od zorawiny i jej roznych produktow uginaja sie polki.

Amerykanie podaja zorawine do kurczaka .indyka,i roznych dan

drobiowych.

kupuje sie ja w sklep... Pokaż więcej

Mieszkam w Stanach . Od zorawiny i jej roznych produktow uginaja sie polki.

Amerykanie podaja zorawine do kurczaka .indyka,i roznych dan

drobiowych.

kupuje sie ja w sklepie w puszkach. Wyglada jak marmolada,mozna ja kroic nozem.(cranberry souce),lub takze w puszkach z calymi owocami. Mozna zawsze tez kupic swieza,czyli owoce prosto z krzaczka.

W tym okresie jest jej bardzo duzo ze wzgladu na Thankgiving Day

(swieto dziekczynienia),gdzie wlasnie nie moze byc indyka bez zorawiny.

W reklamach telewizyjnych pokazuja zorawine na ogromnych stawach czy zbiornikach wodnych .

Wiec gdzie ona rosnie? w lesie ,na plantacji? czy pod woda.

Zgłoś 23.01.2008 ekologia

Wszystkie zimowe owoce zmrożone mają znacznie więcej witamin, dlatego ludzie, biorąc przykład z ptaków albo zbierają je po przymrozkach albo zamrażają w lodówce.

Zgłoś 23.01.2008 ekologia

Wszystkie zimowe owoce zmrożone mają znacznie więcej witamin, dlatego ludzie, biorąc przykład z ptaków albo zbierają je po przymrozkach albo zamrażają w lodówce.

Zbieranie czegokolwiek w ... Pokaż więcej

Wszystkie zimowe owoce zmrożone mają znacznie więcej witamin, dlatego ludzie, biorąc przykład z ptaków albo zbierają je po przymrozkach albo zamrażają w lodówce.

Zbieranie czegokolwiek w rezerwatach jest prawem zabronione.

Rezerwaty zostały ustanowione przez jednych ludzi przed innymi. Gdyby ludzie zbierali w naturze zgodnie z zasadami zachowania bogactwa przyrody nie potrzebne byłyby rezerwaty. Ponieważ zbyt wielu ludzi traktuje zasoby przyrody na zasadzie, że "po mnie choćby potop" trzeba tę przyrodę przed nimi chronić. Torfowiska są obecnie chronione jako obszary zagrożone. Wszystko to, co żyje na torfowiskach powinno być pozostawione w spokoju. Chociaż to wydaje się dziwne, ale torfowiska to bardzo delikatne ekosystemy. Są wrażliwe na szkodliwe działania człowieka. Torfowiska odgrywają nieprzecenioną rolę w naturalnej retencji wody. Gdyby nie torfowiska byle większy opad deszczu, a już mielibyśmy powódź.

Zgłoś 23.01.2008 ekologia

Wszystkie zimowe owoce zmrożone mają znacznie więcej witamin, dlatego ludzie, biorąc przykład z ptaków albo zbierają je po przymrozkach albo zamrażają w lodówce.

Zbieranie czegokolwiek w ... Pokaż więcej

Wszystkie zimowe owoce zmrożone mają znacznie więcej witamin, dlatego ludzie, biorąc przykład z ptaków albo zbierają je po przymrozkach albo zamrażają w lodówce.

Zbieranie czegokolwiek w rezerwatach jest prawem zabronione.

Rezerwaty zostały ustanowione przez jednych ludzi przed innymi. Gdyby ludzie zbierali w naturze zgodnie z zasadami zachowania bogactwa przyrody niepotrzebne byłyby rezerwaty. Ponieważ zbyt wielu ludzi traktuje zasoby przyrody na zasadzie, że "po mnie choćby potop" trzeba tę przyrodę przed nimi chronić. Torfowiska są obecnie chronione jako obszary zagrożone. Wszystko to, co żyje na torfowiskach powinno być pozostawione w spokoju. Chociaż to wydaje się dziwne, ale torfowiska to bardzo delikatne ekosystemy. Są wrażliwe na szkodliwe działania człowieka. Torfowiska odgrywają nieprzecenioną rolę w naturalnej retencji wody. Gdyby nie torfowiska byle większy opad deszczu, a już mielibyśmy powódź.

Zgłoś 13.04.2008 jarząbek

Zrobiłem dzisiaj i cóż ....

 bez komentarza

Zgłoś 10.07.2008 Konrad

Zapraszam wszystkich chętnych w miesiącu sierpniu do zakupu owoców borówki brusznicy i żurawiny. Wychodząc na przeciw licznym prośbą w tym roku będę miał w ofercie także przetwory z tych owoców,... Pokaż więcej

Zapraszam wszystkich chętnych w miesiącu sierpniu do zakupu owoców borówki brusznicy i żurawiny. Wychodząc na przeciw licznym prośbą w tym roku będę miał w ofercie także przetwory z tych owoców, wykonane metodą tradycyjną którą używa się w naszych stronach od wieków. Wszystkie pytania proszę kierować na mój adres maillowy. Mój login na allegro - staregraty

Zgłoś 25.09.2008 Mania

Bardzo dobre sa tez zbozowe batoniki z zurawina super smaczne CORNY wysmienite batoniki polecam i pozdrawiam serdecznie wszystkich i tych chorych na zapalenie pecherza:) BUZKA

Zgłoś 25.09.2008 Baja

Jak żurawina to tylko na Mazurach ja osobiście polecam wyciszenie się przy zbiorze tego cennego owocu ,po przetworzeniu z ochotą spożywać w postaci gorącego eliksiru w zaciszu domowego ogniska.N... Pokaż więcej

Jak żurawina to tylko na Mazurach ja osobiście polecam wyciszenie się przy zbiorze tego cennego owocu ,po przetworzeniu z ochotą spożywać w postaci gorącego eliksiru w zaciszu domowego ogniska.Nie pamiętam kiedy byłam przeziębiona.Pozdrawiam!

Zgłoś 26.03.2009 Teresa

Mrożone żurawiny pozbawione są leczniczego działania.

Zgłoś 20.09.2009 goga

zbieram żurawine z wielka ochot , rosnie pięknie na bagnach

i nie trzeba jej w tym samym dniu przetwarzać a to jest ważne kiedy wracasz po paru godzinach zbierania wyciszona i zmęczona
Pokaż więcej

zbieram żurawine z wielka ochot , rosnie pięknie na bagnach

i nie trzeba jej w tym samym dniu przetwarzać a to jest ważne kiedy wracasz po paru godzinach zbierania wyciszona i zmęczona

Zgłoś 01.10.2009 zagłębianka

najlepszą żurawnę można kupić w okolicach Zamościa.

Zgłoś 26.12.2009 Jasio

Kanał 1 Telewizja Rosja program Małachow + program leci w dni powszewdnie od 11.00 do 12.00. Był poruszany temat ŻURAWINA jak ją sporzywać? Stary przepis Ruski. Sporzywać na surowo samą lub. 0... Pokaż więcej

Kanał 1 Telewizja Rosja program Małachow + program leci w dni powszewdnie od 11.00 do 12.00. Był poruszany temat ŻURAWINA jak ją sporzywać? Stary przepis Ruski. Sporzywać na surowo samą lub. 0.5 kg żurawiny zmiksować z 5 dkg czosnkiem jesiennym i to wszystko. Jeść trzy razy dziennie! Zurawina sama to jest naturalne lekarstwo można zjeść nawet 0.5 kg tygodniowo.Żurawina plus czosnek to jest lekarstwo udoskonalone. Wspaniały uklad.Inne domieszki jak cytryna miód czy cukier nadają tylko smak! Nie wszystko co smaczne,leczy!

Zgłoś 26.12.2009 Roztocze Lubelskie.

Gdzie na dzień dzisiejszy kupić Żurawine,bagienna? Dla osób zainteresowanych! Biłgoraj targ w czwartek koło straży cena 1kg 22zł. Szosa Bilgoraj - Frampol okolice Korytkowa cena 1 litr 15 zł nie... Pokaż więcej

Gdzie na dzień dzisiejszy kupić Żurawine,bagienna? Dla osób zainteresowanych! Biłgoraj targ w czwartek koło straży cena 1kg 22zł. Szosa Bilgoraj - Frampol okolice Korytkowa cena 1 litr 15 zł nie polecam,bo można spowodować wypadek na szosie.Lublin tylko sobota! Targ LSM z obu stron targu ze strony marketu żurawina z okolic Janowa Lubelskiego. Ze strony kościółka żurawina z Bilgorajskiego ceny 22 zł za 1 kg. Żurawia z Roztocza nie mrożona bagienna cena 22 zl za 1kg. Uwaga! Cena z przed Świąt Bożego Narodzenia 2009r. Zleć znajomym! Oni ci kupią i wyslą,bez ryzyka że cie ktoś,oszuka!

Zgłoś 16.01.2011 krtek

Ostatnio widziałem w Biedronce suszone żurawiny amerykańskie. Wg znajomego lekarza w zupełności się nadają, ich właściwości praktycznie nie odbiegają od właściwości naszych żurawin

... Pokaż więcej

Ostatnio widziałem w Biedronce suszone żurawiny amerykańskie. Wg znajomego lekarza w zupełności się nadają, ich właściwości praktycznie nie odbiegają od właściwości naszych żurawin

Zgłoś 25.03.2011 gosc

żurawina

polecam:

http://allegro.pl/zurawina-czarny-bez-pigwa-podgrzybek-gaska-i1524838582.html

Zgłoś 22.09.2010 lusia

chciałabym przekazać jak się przechowuję żurawinę przez okres nawet roku.Otóż 1 1/2 kg żurawin 1kg. cukru zmielić zmiksować nałożyć do słoiczka i przykryć gazikiem umocować gumką recepturką nie ... Pokaż więcej

chciałabym przekazać jak się przechowuję żurawinę przez okres nawet roku.Otóż 1 1/2 kg żurawin 1kg. cukru zmielić zmiksować nałożyć do słoiczka i przykryć gazikiem umocować gumką recepturką nie nakładać nakrętek .Przechowywać w chłodnym miejscu nie musi być w lodówce np. chłodna piwniczka .Żurawina na każdy czas i porę roku!!!

Zgłoś 22.09.2011 lusia

żurawinę można przechować przez okres 1 roku - tylko nie zakręcamy słoiczków zakrętką a natomiast gazik tak aby się nie kurzyło i gumką recepturką przymocować.zapewniam że tak przechowamy do nas... Pokaż więcej

żurawinę można przechować przez okres 1 roku - tylko nie zakręcamy słoiczków zakrętką a natomiast gazik tak aby się nie kurzyło i gumką recepturką przymocować.zapewniam że tak przechowamy do następnego roku.

Zgłoś 13.07.2012 Jacek

Posiadam możliwość dostarczenia naturalnej żurawiny zbieranej na bagnach. Produkt ten nie posiada żadnych chemikaliów w postaci nawozów czy też środków ochrony roślin.tel: 514-514-975

... Pokaż więcej

Posiadam możliwość dostarczenia naturalnej żurawiny zbieranej na bagnach. Produkt ten nie posiada żadnych chemikaliów w postaci nawozów czy też środków ochrony roślin.tel: 514-514-975