Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Żurek małpolski

Tekst i foto origa 04-10-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
8-średni90 min.wysoka

Składniki:

40 deko wędzonego boczku surowego,
40 deko wędzonych żeberek,
40 deko wędzonych kości (niekoniecznie),
2 białe kiełbaski,
2 marchewki,
2 pietruszki,
1 cebula,
1 butelka zakwasu (żur w butelce),
2 ząbki czosnku,
ziele angielskie,
pieprz do smaku,
4 ziemniaki.

Jak przyrządzić:

Wędzonkę razem z warzywami (bez ziemniaków i cebuli) zalewamy wodą i gotujemy do miękkości warzyw. Białą kiełbasę kroimy w plastry grubości ok. 1,5 cm, cebulę w piórka, podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu do zbrązowienia białej kiełbasy. Ziemniaki kroimy w średnią kostkę. Kiedy warzywa będą już miękkie wyciągamy je z wywaru razem z wędzonką. Wlewamy do niego butelkę zakwasu, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, podsmażoną kiełbasę i cebulę, ziele angielskie, pieprzymy. Gotujemy do miękkości ziemniaków, 5 min. przed końcem wrzucamy zmiażdżony czosnek. Smacznego:)

Jak podawać?

Z jajkiem na twardo, z ciemnym pieczywem, jak kto lubi:)Idealna na jesienno-zimowe wieczory.

Uwagi:

Tak naprawdę smak zupy zależy od jakości żuru i wędzonki. Jeśli kupimy w pewnym miejscu, satysfakcja gwarantowana:)

Czas przygotowania:

Gotujemy cały czas na średnim ogniu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.01.2009 krysia,

zrobilem wedlug przepisu 2 razy za 2 razem kupilam zurek rzeszowski -zakwas wyszla rewelacyjna zupa inne maja za duzo konserwanto i sa mniej smaczne pozdrawiam

Zgłoś 16.04.2011 Madzia

Witam zupka wyszla pyszna tez dodaje zakwas żurek Rzeszowski inne maja faktycznie wiecej konserwantow i sa mniej wydajne .czasem dodaje troche bialego sera polecam:)