Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Żurek

Tekst i foto Kasiunia 14-01-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?10 złprostyok. 40 min.wysoka

Składniki:

1 kg kości wędzonych, 4 ziemniaki, duża cebula, 30 dag kiełbasy lub boczku wędzonego, duże opakowanie śmietany, 0,5l żuru-zakwasu, smalec do smażenia, 3-4 ząbki czosnku, sól, pieprz, majeranek

Jak przyrządzić:

W dużym garnku ugotować wywar z kości. Kości wyjąć i obrać z nich mięsko (najlepsze są te od schabu). Ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do wywaru i ugotować. Kiełbaskę lub boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać posiekaną cebulkę i smażyć aż się zezłoci. Do wywaru z ziemniakami wlać roztrzepany żur, mieszać, aż się zupka zagotuje aby nie zrobiły się kluski. Gdy się troszkę pogotuje dodać kiełbaskę z cebulką i z tłuszczykiem oraz rozgnieciony czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Garnek zestawić z gazu. Śmietanę zahartować i wlać do zupy. Doprawić roztartym majerankiem.

Potrzebne przybory:

duży garnek, patelnia, deska, nóż, praska do czosnku, łyżka

Jak podawać?

Gorącą, z ugotowanym na twardo jajkiem.

Uwagi:

Ilość czosnku i majeranku zależy od upodobań domowników, kiełbaski również (mojemu mężowi zawsze za mało). Mięsko też wrzućcie do zupki.

Czas przygotowania:

Czas zależy od dobrej organizacji pracy.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.02.2005 figo

Żurek z ziemniakami to nieporozumienie.

Żurek jemy z jajkiem ,grzankami lub po prostu z chlebem.

Zgłoś 14.02.2005 kucharz

Wcale nie bo barszcz bialy jemy z jajkiem itp a do zurku zawsze lub jak kto woli dodaje sie kilbase i ziemniaki :-)) Zurek jest pyszny pozdrawiam autora

Zgłoś 23.03.2005 Tabasco

Ja dopiero zaczynam gotować i to będzie mój pierwszy żurek, tylko nie wiem czy mam dodać całe duże opakowanie śmietany?Czy tylko troszke?

Zgłoś 31.03.2005 inka

to bedzie mój pierwszy żurek w życiu mam nadzieje, że uda mi sie go zrobić.Pozdrawiam autora przepisu

Zgłoś 08.05.2005 filup

ja tam moze wszystkiego nie wiem o odmianach zurka w roznych czesciach naszego pieknego kraju, ale ja na mazurach robie zurek a do niego wkladam kielbase biala, boczek surowy wedzony, ziemniaki ... Pokaż więcej

ja tam moze wszystkiego nie wiem o odmianach zurka w roznych czesciach naszego pieknego kraju, ale ja na mazurach robie zurek a do niego wkladam kielbase biala, boczek surowy wedzony, ziemniaki w kostke, czosnek, cebule, pieprz czarny, lisc laurowy, sol, na koniec doprawiam kwasna smietana i dodaje pokrojone na 4 jajka. Najlepszy jest na drugi dzien. (a gdy ziemniaki, gdy sie lekko rozgotuja tylko zageszcza zur i nie trzeba dodawac zadnej maki) pozdrawiam milosnikow zura

Zgłoś 09.05.2005 Autorka

Jeśli chodzi o boczek jestem za, ale białej kiełbasy dać nie mogę, bo większość mej rodzinki jej nie jada.

Żurku mąką nie zagęszczam, bo zakwas jest na mące. Zawiesistość daje mu też dob... Pokaż więcej

Jeśli chodzi o boczek jestem za, ale białej kiełbasy dać nie mogę, bo większość mej rodzinki jej nie jada.

Żurku mąką nie zagęszczam, bo zakwas jest na mące. Zawiesistość daje mu też dobra kwaśna śmietana.

Zgłoś 15.09.2005 xysiek

wiesz tez tak praktykuje jak chce zjesc zurek jako zupe na obiad i tez z ziemniakami ale ja do smaku dodaje sok z cytryny uwazam ze z dodatkiem soku z cytryny jest o wiele lepszy w s,aku

Zgłoś 01.10.2005 Olcia

Ja na wakacjach byłam w restauracji, gdzie podano mi żurek, w którym było jajko i smażone, słone pieczarki (żurek razem z nimi był wyśmienity!) Mmmm... poprostu pychotka!

Ja jeszcze nigdy... Pokaż więcej

Ja na wakacjach byłam w restauracji, gdzie podano mi żurek, w którym było jajko i smażone, słone pieczarki (żurek razem z nimi był wyśmienity!) Mmmm... poprostu pychotka!

Ja jeszcze nigdy nie robiłam żurku, ale mam zamiar niedługo spróbować.

Zgłoś 24.11.2005 Nefla

Niezawodny sposób żeby nie zwarzyć smietany:

Mi się zawsze warzyła (choć babci nigdy), radziła wymieszać z mąką lub ciepłą wodą i tak niepomagało.

Stwierdziłam że trzeba chyba mocn... Pokaż więcej

Niezawodny sposób żeby nie zwarzyć smietany:

Mi się zawsze warzyła (choć babci nigdy), radziła wymieszać z mąką lub ciepłą wodą i tak niepomagało.

Stwierdziłam że trzeba chyba mocniej mieszać i wsypałam do blendera (do soków) smietanę, tyle samo wrzątku i 2 łyżki mąki. Wymieszałam na pankę i żurek ma piekną konsystencję. jeśli macie blender to polecam.

Zgłoś 08.01.2006 papusia

Gotuję dzisiaj na obiad.Ja żurek podaje z jajkiem ,a na osobnym talerzu zawsze do niego podsmażane ziemniaczki z cebulką.tym sposobem mam załatwione dwa dania:).Pozdrawiam wszystkich żurko -fana... Pokaż więcej

Gotuję dzisiaj na obiad.Ja żurek podaje z jajkiem ,a na osobnym talerzu zawsze do niego podsmażane ziemniaczki z cebulką.tym sposobem mam załatwione dwa dania:).Pozdrawiam wszystkich żurko -fanatyków:)

Zgłoś 14.03.2006 olga

a moze ktos wresxcie wyjasnil by jak sie robi zakwas!!

Zgłoś 14.03.2006 pipistrello

Dziś zrobiłam, pycha.

Zgłoś 04.12.2008 izka

a wlasnie ze zurek z ziemniekami jest najlepszy , a nieporozumieniem to jestes chyba ty

Zgłoś 13.04.2006 kanusi

ble

Zgłoś 16.06.2006 knopix

Wszystko jest dobrze,ale ja proponowałbym dodać na koniec roztarty w dłoniach majeranek i ugotowane osobno suszone grzbki.Pozdrawiam

Zgłoś 27.02.2007 Kasia

Bardzo dobry przepis a z ziemniakami moze byc jak najbardziej bo to nie jakis zurek swiateczno-wielkanocny Mniam,mniam:))

Zgłoś 05.04.2007 wojubaw

Aby uzyskać zakwas do żurku należy do3/4 l chłodnej wody dodać 3 łyżki mąki żytniej i trochę zgniecionego czosnku następnie przykryć lnianą(ew.bawełnianą) sciereczką i wynieść w chłodne miejsce... Pokaż więcej

Aby uzyskać zakwas do żurku należy do3/4 l chłodnej wody dodać 3 łyżki mąki żytniej i trochę zgniecionego czosnku następnie przykryć lnianą(ew.bawełnianą) sciereczką i wynieść w chłodne miejsce na kilka dni.Najlepsze naczynie kamionkowe.

gotowe!!!

Zgłoś 12.04.2007 mariann82

Ajjjjjj. Wczoraj zrobiłem żurek i wyszedł całkiem nieźle, a dopiero dziś znalazłem ten przepis. Następnym razem ugotuje z tego przepisu i zobaczymy czy jest taki wyśmienity;) Pozdrawiam

... Pokaż więcej

Ajjjjjj. Wczoraj zrobiłem żurek i wyszedł całkiem nieźle, a dopiero dziś znalazłem ten przepis. Następnym razem ugotuje z tego przepisu i zobaczymy czy jest taki wyśmienity;) Pozdrawiam

Zgłoś 10.06.2007

zaeby smietana sie nie zwarzyla nalezy dodac do niej szczypte soli i nie ma prawa sie zwarzyc

Zgłoś 20.11.2008 j23

zwarzy się, czy się nie zwarzy? (smietana ) macie zawsze niepewnosć ?!

stara smietana zawsze sie zwarzy !!!

młoda nigdy !!! tu jest sekret ! ! !

Zgłoś 16.10.2008 smakoszka

Kochani, ile miast w Polsce tyle przepisów!!! Myślę że każdy z nich jest pyszny! - możecie dodawać do żurku wszystkiego co tutaj proponują. Zawsze bedzie dobry! A śmietanę najlepiej wlewać do zu... Pokaż więcej

Kochani, ile miast w Polsce tyle przepisów!!! Myślę że każdy z nich jest pyszny! - możecie dodawać do żurku wszystkiego co tutaj proponują. Zawsze bedzie dobry! A śmietanę najlepiej wlewać do zup dopiero wtedy gdy zestawimy ją z ognia, a nawet chwilkę odczekamy aż przestygnie. Jeśli wlewamy śmietanę do wrzątku no to napewno się zwarzy! życzę wszystkim smacznego!...pozdrawiam

Zgłoś 13.12.2007 Laryska

pysznyyyyyyyyyyyy :)

Zgłoś 30.01.2008 Marek B.

Ja gotowałem na mostku wołowym i zamiast ziemniaków w żurku... osobno ugotowane ziemniaki, okraszone przesmarzonym wędzonym boczkiem z cebulką..... i nie ma już mniammmmmmmm.Pozdrawiam

Zgłoś 30.10.2008

no dobrze, tylko jak zrobic 0,5l żuru-zakwasu, juz lepiej trzeba bylo przpisac skład z torbki z gorącym kubkiem

Zgłoś 07.03.2008 23dzik

Żurek z ziemniakami też jest dobry.Najlepszy na wywarze z wędzonego boczku.

Zgłoś 10.03.2008 anydzia

Przepis ok, tylko dlaczego w nim tyle zupek, kiełbasek, mięska, jajeczek i innych zdrobnień?

Zgłoś 22.03.2008 arkads

Żurek bez ziemniaków to porażka.

Zgłoś 12.06.2008 Scooter

Proponuje do tego żurku przed dołożeniem śmietany dodać jedną łyżeczkę chrzanu lub w trakcie gotowania korzeń chrzanu. Zmieni smak na jeszcze lepszy.

Zgłoś 09.09.2008 agnieszka

wyśmienity

Zgłoś 22.07.2009 ja

Żurek według tego przepisu jest po prostu wyśmienity.

Zgłoś 27.11.2009 magda

Dlaczego!? Dlaczego kobiety tak zdrabniają? Dlaczego nie mogą napisać po prostu: mięso, kiełbasa, zupa - tylko "kiełbaska" "tłuszczyk" "zupka". Po co tak upupiać rz... Pokaż więcej

Dlaczego!? Dlaczego kobiety tak zdrabniają? Dlaczego nie mogą napisać po prostu: mięso, kiełbasa, zupa - tylko "kiełbaska" "tłuszczyk" "zupka". Po co tak upupiać rzeczywistość? Nie trawię takiego języka blogaskowego. Przez to nawet najlepszy przepis jest do wyrzygania (przepraszam za słowo, ale to odreagowanie). Kobiety, błagam, piszcie normalnie, nie macie pięć lat.

Zgłoś 09.10.2009 ruda

Zurek z ziemniakami jak najbardziej:) Moja rodzina z reszta nie uznaje zupy bez ziemniorow i duzej ilosci mieska:)) oprocz tego ze zur (najlepszy jest taki wlasnej roboty) musi miec ziemniaczki ... Pokaż więcej

Zurek z ziemniakami jak najbardziej:) Moja rodzina z reszta nie uznaje zupy bez ziemniorow i duzej ilosci mieska:)) oprocz tego ze zur (najlepszy jest taki wlasnej roboty) musi miec ziemniaczki to ja robie go tak, ze najpierw robie wywar na boczku i jakims kawalku zwyklego mieska z drobiu, dodaje wloszyzne, pozniej ziemniaczki... i na koniec wlewam zur:) nie dodaje zadnej smietany ale za to gdy zur juz sie zagotuje wbijam jajka do srodka i mieszam az sie zetna:) Polecam:))

Zgłoś 09.10.2009 roode

Do olgi:) : przepis na zakwas mojej mamy:)

Do kamiennego naczynia wsypujemy 2 szklanki żytniej lub razowej mąki i zalewamy gorącą, przegotowaną wodą tak, aby uzyskać konsystencję rzadkieg... Pokaż więcej

Do olgi:) : przepis na zakwas mojej mamy:)

Do kamiennego naczynia wsypujemy 2 szklanki żytniej lub razowej mąki i zalewamy gorącą, przegotowaną wodą tak, aby uzyskać konsystencję rzadkiego ciasta. Następnie wlewamy litr letniej wody, wkładamy pietke chlebka oraz 4-6 wycisnietych ząbków czosnku. Naczynie zakrywamy talezykiem i np sloikiem napelnionym woda i stawiamy w ciepłym miejscu na 3-4 dni. Po tym czasie zakwas jest już gotowy. Proporcje, zależnie od potrzeb, można oczywiście zwielokrotniać. pozdrawiam

Zgłoś 09.09.2009 arktosik

najlepszy sposób na to by śmietana się nie zwarzyła to zmieszac 1/4 szklanki gotującej się zupy z tą samą ilością zimnej wody , a potem to do śmietany (ilośc zwięszyć w zależności ile śmietany ... Pokaż więcej

najlepszy sposób na to by śmietana się nie zwarzyła to zmieszac 1/4 szklanki gotującej się zupy z tą samą ilością zimnej wody , a potem to do śmietany (ilośc zwięszyć w zależności ile śmietany chcemy dodac, to jest wersja na pół kubka śmietany ) . zamieszać porządnie i dodawać do zupy po troszeczku ciągle mieszając . NIgdy wiecej grudek śmietany!!1 ;]

Zgłoś 19.12.2009 Daniel

co z tą śmietaną??? Dajecie kwaśną/ słodką, bo widzę, że wymienia się w komenatrzach jedną i drugą.

Czy w ogóle jest potrzebna?

Zgłoś 30.01.2010 aga

zastanów się lepiej co piszesz, dużo tracisz nie jedząc żurku z ziemniakami !

Zgłoś 01.03.2011 Jan

jo, ziemniaki są dla świń - z chlebem się je - ciemnioki

Zgłoś 28.11.2010 trewor12

żurek dobry, tylko wg mnie nie dodaje się ziemniaków, podobnie jak do barszczu białego który zasadniczo różni się niewiele zwyczajnie jest mniej kwaśny no i zakwas użyty jest z innej mąki.

... Pokaż więcej

żurek dobry, tylko wg mnie nie dodaje się ziemniaków, podobnie jak do barszczu białego który zasadniczo różni się niewiele zwyczajnie jest mniej kwaśny no i zakwas użyty jest z innej mąki.