Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Żydowskie knedle do rosołu

Tekst i foto Gabi 27-11-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
44 złśredni20 min.średnia

Składniki:

2 jajka, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 szklanki zmielonej macy.

Jak przyrządzić:

Białka oddzielić od żółtek, żółtka ubić trzepaczkami miksera, aż staną się gęste, pianę ubić na bardzo "sztywno", wymieszać lekko z żółtkami, do tego pomału wsypywać zmieloną macę, lekko mieszając. Całość wstawić na 1 godz. do lodówki. Następnie mokrymi rękami formować z masy kulki wielkości orzecha włoskiego /wychodzi ok. 16 - 18 szt., wrzucać na wrzącą osoloną wodę i gotować na małym ogniu około 20 min. Podawać z rosołem.

Jak podawać?

Jako dodatek do rosołu.

Uwagi:

Macę można dostać w "Domu chleba". Jest jej kilka rodzajów, ale ja używam "tradycyjnej" czyli bez żadnych dodatków. Aby ją "zmielić", wkładam do woreczka foliowego po 2 płatki i po prostu rozgniatam je wałkiem do ciasta.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.11.2010 chawer

Nie trzeba mielić macy. W okolicach święta Pesach można dostać w Gminie Żydowskiej mieloną macę, tzw. mąkę macową. Warto się w nią zaopatrzyć.

Zgłoś 22.01.2009 nieswiadoma...,

co to jest maca?

Zgłoś 23.01.2010 aaa

to chyba placki

Zgłoś 24.01.2010 Icek

"Mój tato jest blady jak maca"- mówi przejęty Icuś,

"a mój jak maca to jest blady" - mówi Salcia.

Zgłoś 02.03.2010 anonim

Ja robiłam z gotowych produktów te kluski sa pyszne kazdy sie zajada az jak bedzie rosol zrobie sama te kluski zamiast kupnych dzieki za przepis