Przepis kulinarny
Sałatka pieczarkowa Autor: Iza   Data: 23.04.2003
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1004
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
5 porcji ? zł średni 60 min. ?

Składniki:

- 1 kg pieczarek, - 5 jajek, - pęczek szczypiorku, - puszka groszku konserwowego, - sól, - pieprz, - majonez.

Jak przyrządzić?

Wodę + 2łyżki stołowe soli + 2łyżki stołowe octu wstwić do zagotowania(w sporym garnku)Gdy zacznie wrzeć wrzucić obrane pieczarki i gotować pod przykryciem 5 minut. Jajka ugotować na twardo. Ugotowane pieczarki pozostawić do odcieknięcia na sitku na pół godziny, następnie pokroić w drobną kostkę (jajka również kroimy w kostkę). Dodajemy odcedzony groszek i posiekany szczypiorek. Doprawiamy do smaku i delikatnie mieszamy z 2 łyżkami majonezu. Smacznego!

Uwagi:

Pieczarek nie należy gotować dłużej niż 5 minut. Koniecznie trzeba je odsączyć. Majonez 2-3 łyżki stołowe. Nie przesadzić z ilością majonezu bo zrobi się mazia. Mieszać bardzo delikatnie ze względu na groszek konserwowy.

« Powrót