Przepis kulinarny
Czerwony barszcz - czysty do picia Autor: KOTEK   Data: 11.04.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=10117
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
na rodzinę 12 zł średni 65 min. bardzo niska

Składniki:

Jarzyny: marchew - 2 szt., pietruszka, kawałek selera, pora, 4-5 sztuk pieczarek świeżych, 5-6 ząbków czosnku, 1 kopiasta łyżka majeranku, 2 ziarenka ziela angielskiego, 6 ziarenek pieprzu czarnego, liść laurowy - 1 sztuka, 1 gałązka malutka (tzn. 3-4 listki) magi świeżej lub suszonej, 30 dag obranych i pokrojonych buraków małych, dwie torebki barszczu czerwonego instant Winiary, 4 litry wody, tylko 1 łyżeczka soli. W sezonie dać po dwie gałązki zieleniny: koperku, zielonej pietruszki, zielonego selera. A w zimie ususzone.

Jak przyrządzić?

Do garnka wlać 4 l wody, wsypać 1 łyżeczkę soli, dać jarzyny - mogą być w całości: marchew, pietruszkę, seler, por, przyprawy: majeranek, ziele angielskie, czarny pieprz, liść laurowy, czosnek, magi w listkach oraz zieleninę w zależności, jaką się ma (świeża lub suszona), grzybki. To ma się gotować na wolnym ogniu 45 minut. Teraz przecedzić ten wywar przez gęste sito, np. do miski. Garnek umyć i wlać do niego ten wywar, w którym się gotował. Jeżeli się wygotował, to dolać wody do uzupełnienia tych 4 litrów. Włożyć buraki i pogotować ten wywar przez około 20 minut. Wyłączyć gaz i wsypać dwie torebki czerwonego barszczu instant Winiary, zamieszać i można pić do woli.

Potrzebne przybory:

nóż i czyste warzywa

Jak podawać?

Pić w kubkach, na zdrowie.

Uwagi:

Tego czystego barszczu nie wolno zagotować. Można go tylko podgrzewać. Najsmaczniejsze są buraki malutkie. Smacznego.

Czas przygotowania:

Tylko leniowi się nic nie chce.

« Powrót