Przepis kulinarny
Rozpaczo Autor: Margola   Data: 29.04.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=10280
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2 ? zł średni 30 min. ?

Składniki:

garść suszonych pomidorów (lub dwie garście), 2 średniej wielkości cebule, ząbek lub 2 czosnku, oliwa z oliwek, woda, sól

Jak przyrządzić?

Czosnek i cebulę pokroić w cienkie plastry, lekko posolić, wrzucić na patelnię z oliwą. Cebulę z czosnkiem smażyć przez 5-10 minut, aż wydobędzie się aromat czosnku, a cebula będzie miękka. Dolać przegotowanej wody, dodać suszone pomidory pokrojone w drobne kawałki (uprzednio należy je namoczyć - jeśli są suche) i dusić jeszcze 10 min. Podawać do makaronu (jako danie wegetariańskie) lub jako sos do mięsa, ale zawsze gorący.

Uwagi:

Ilość składników zależna od potrzebnej ilości sosu.

« Powrót