Przepis kulinarny
Lemoniada Lucky'ego Autor: Lucky   Data: 04.05.2003
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1042
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni ? min. ?

Składniki:

- 1 duża cytryna lub pigwa (przygotowanie dalej), - cukier, - 1 torebka herbaty Rooibos.

Jak przyrządzić?

Przygotowanie lemoniady w wersji z cytryną: Zaparzamy około 1 filiżanki herbaty Rooibos i odstawiamy do schłodzenia. Wyciskamy sok z cytryny. Wysoką szklankę napełnamy do połowy wodą, dolweamy sok z cytryny i wsypujemy ok. 6 łyżeczek cukru (można mniej, kwestia gustu). Po schłodzeniu herbaty, wlewamy ją do szklanki, dodajemy kostki lodu i gotowe. Przygotowanie lemoniady w wersji z pigwą: (potrzebne: ok. 12 owoców pigwy 1 litrowy słoik cukier) Przygotowanie pigwy: Na jesieni zerwać owoce pigwy, dokładnie umyć, przekroić na pół i wybrać środek tak, by nie zostało nic białego. Następnie pokroić pigwę w kosteczki. Wsypać jej tyle, by zakryła dno słoika, posypać 4 - 5 łyżeczkami cukru i wymieszać. Następnie wsylać tyleż samo pigwy co uprzednio, również posypać 4 - 5 łyżeczkami cukru i wymieszać. Czynność tę powtarzać do momentu zapełnienia pigwą słoika. Samą górę obficie (7 - 8 łyżeczek) posypać cukrem. Słoik zakręcić i odstawić na ok. tydzień, aż pigwa nie puści soku - wtedy będzie gotowa. Przygotowanie samej lemoniady: Zagotować wodę, włożyć torebkę herbaty i odstawić na 5 minut do naciągnięcia. Następnie herbatę przelać do wysokiej szklanki, wsypać 3 - 4 łyżeczki pigwy i wymieszać. Herbata gotowa. Na zakończenie picia napoju można zjeść owoce.

Potrzebne przybory:

Słoik litrowy, wysoka szklanka, nóż, łyżka, itp. przedmioty służące m. in. do krojenia twardych owoców...

Jak podawać?

W wysokich szklankach.

Uwagi:

www.HERBATA.w.pl - herbata znalazła swój dom...

Czas przygotowania:

2 tygodnie. Pamiętajcie o sposobie sypania cukru (przy pigwie)! To bardzo ważne, żeby nie było go za mało.

« Powrót