Przepis kulinarny
Cukiniowe łódeczki Autor: Edyta   Data: 24.05.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=10641
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2 ? zł średni 40 min. ?

Składniki:

2 małe cukinie, 25 dag mielonego mięsa z piersi indyczej, 1 jajko, 1 łyżka bułki tartej, ćwiartka papryki czerwonej pokrojonej w drobną kostkę, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki

Jak przyrządzić?

Cukinie obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką usunąć gniazda nasienne. Można posolić, jeśli to konieczne. Przygotować farsz. Mięso zmielić w maszynce razem z cebulą i czosnkiem. Dodać jajko, bułkę tartą, paprykę i koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku przyprawami i dokładnie wymieszać. Farsz nałożyć na połówki cukinii. Cukiniowe łódeczki ugotować na parze (czas gotowania zależy od wielkości cukinii - ok. 30 - 40 min).

Jak podawać?

Podawać posypane natką pietruszki z ryżem i sałatką z pomidorów i cebuli.

« Powrót