Przepis kulinarny
Kluski na parze z sosem jagodowym Autor: alicja   Data: 24.05.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=10690
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
5 ? zł średni 180 min. ?

Składniki:

ciasto: mąka, mleko, drożdze, odrobina soli, cukier, skórka z otartej cytryny, sos: jogurt, jagody, cukier

Jak przyrządzić?

Szklankę mleka zagrzać na gazie, dodać 4 łyżki mąki i 4 łyzki cukru oraz 50 g drożdzy świeżych, odczekać, aż wyrośnie, dodać mąki, ile zabierze zaczyn, dodać startą skórkę z cytryny wcześniej sparzonej wrzątkiem. Tak przygotowane ciasto wyrobić, po czym odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy i wykrawać kulski szklanką, zostawić do wyrośnięcia, po czym gotować na parze. Sos: zozgnieść półtorej szklanki jagód z cukrem, dodać jogurt, dodać szklankę całych jagód, sosem polewać gorące uparowane kluski.

Czas przygotowania:

Najdłuższy jest czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta na kluski.

« Powrót