Przepis kulinarny
Kluski na parze Autor: basia   Data: 24.05.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=10740
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
8 ? zł średni ok. 30 min. średnia

Składniki:

1 kg mąki - najlepiej tortowej, 5 dag drożdży, 5 jajek, 8 łyżki cukru kryształ, szczypta soli, 1 szklanka mleka, 1 łyżka oleju, marmolada, jogurt naturalny lub kwaśna śmietana, 1/2 kg truskawek

Jak przyrządzić?

W dużym garnku lub misce sporządzić zaczyn z letniego mleka, rozpuszczonych drożdży, soli i 4 łyżek cukru. Gdy zaczyn urośnie, dodajemy mąkę, jajka i olej i wyrabiamy ciasto drożdżowe, odstawiając do ciepłego miejsca do wyrośnięcia. Gdy ciasto urośnie, rozwałkowujemy je na stolnicy na grubość ok. 1 cm, wykrawamy szklanką krążki, do każkego dając kawałek marmolady i zalepiamy, a następnie formujemyz kulki na okrągłe placki, które podsypujemymąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie umieszczamy w parowniku i trzymamy pod przykryciem ok. 5 min. Następnie polewamy na talerzu przestudzone kluski sosem sporządzonym ze zmiksowanych truskawek z cukrem i śmietaną lub jogurtem - pycha i wspaniały przysmak dla dorosłych i dzieci, życzę smacznego.

Potrzebne przybory:

garnek, stolnica, wałek, szklanka

Jak podawać?

Na talerzu, polewamy sosem owocowym.

Uwagi:

Danie zalecane dla maluchów, osób na diecie i zdrowych. Ilość cukru można minimalizować lub zastąpić słodzikiem. Zawsze się udają. U mnie w domu są najlepszym smakołykiem. Można nie używać w ogóle cukru, zmienić nadzienie i sos - i pyszne drugie danie (inny wariant).

« Powrót