Przepis kulinarny
Karp gotowany na parze winnej Autor: zzyta   Data: 24.05.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=10756
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 45 min. ?

Składniki:

po filecie z karpia na osobę - około 15 dag, dwie szklanki wina dobrego, białego, wytrawnego, dwa liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, sól i pieprz, dwie czubate łyżki masła, garść drobniutko posiekanej natki pietruszki

Jak przyrządzić?

Filety z karpia myję dokładnie, osuszam ręcznikiem papierowym, spryskuję sokiem z cytryny bardzo obficie, delikatnie solę, pieprzę białym pieprzem i odstawiam na bok. Kiedy karp nabiera doskonałego aromatu, w garnku zagotowuję wino z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Tutaj uwaga bardzo ważna - wino musi być z tych lepszych - naprawdę nie warto psuć smaku ryby tanim winem. Zasada jest następująca - jak smakuje w kieliszku, to i rybie dobrze zrobi. Kiedy wino wrze na takim sprytnym naczynku, układam na nim rybę, garnek przykrywam i pozwalam, by smak i aromat wina wniknął w rybę. Trwa to około 10-15 minut - rybę trzeba sprawdzać, by się nie rozgotowała - najlepiej jest gotować ją na małym ogniu, tak by wino sobie pyrkało. Kiedy ryba miękka, a i pierwsza gwiazda zaczyna zza chmur nieśmiało wyglądać, na patelni rozgrzewam masło i doprowadzam do spieniania. Pod masłem wyłączam ogień i wrzucam do niego pietruszkę. Rybę wykładam na ogrzany półmisek i polewam masłem z pietruszką!

Uwagi:

To nowe wcielenie karpia wigilijnego - danie tak delikatne jak ten pierwszy śnieg, co go już od tak dawna brakuje na święta...

« Powrót