Przepis kulinarny
Faszerowane placki ziemniaczane Autor:   Data: 17.03.2011
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/faszerowane-placki-ziemniaczane-o_1114
Często mamy problem z przygotowaniem dania bezmięsnego na obiad, zwykle ograniczamy się do naleśników lub racuchów. Faszerowane placki ziemniaczane to proste a zarazem pomysłowe danie. Są zrobione z ciasta podobnego do kopytek. Pomysł tkwi w nadzieniu i tym zaskoczysz domowników. Placki są naprawdę smaczne.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 18 zł średni 40 min. wysoka

Składniki:

Ciasto:

1 kg ziemniaków,
2 łyżki mąki pszennej,
łyżka mąki ziemniaczanej,
1 jajko,
sól i pieprz,
olej do smażenia,
2 łyżki bułki tartej.

Farsz:

pół kg kiszonej kapusty,
25 dag pieczarek,
5 dag suszonych grzybów,
1 cebula,
pół łyżeczki kminku,
2 łyżki oleju rzepakowego,
pół łyżki majeranku,
sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Kapustę gotować około pół godziny.

Namoczone uprzednio grzyby pokroić w paseczki.

Pieczarki obrać, pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić pokrojoną cebulę.

Dodać grzyby suszone, pieczarki i smażyć około 10 minut.

Ugotowaną kapustę dobrze odcisnąć i dodać do grzybów.

Wsypać kminek, majeranek.

Doprawić solą i pieprzem.

Wlać 2-3 łyżki wody z moczenia grzybów i smażyć wszystko około 5 minut.

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie.

Przecisnąć przez praskę lub przetrzeć przez sito.

Dodać obie mąki, jajko.

Przyprawić solą i pieprzem i zagnieść ciasto.

Formować dość duże placki, na środek nakładać farsz i formować płaskie kotlety.

Kotlety obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Dobrze smakują w towarzystwie surówek.

« Powrót