Przepis kulinarny
Filet z ryżem Autor: beti   Data: 27.05.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=11143
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni ok. 30 min. ?

Składniki:

filet z mintaja lub z morszczuka, oregano, bazylia, curry, kurkuma, szczypta soli, ryż, marchewka.

Jak przyrządzić?

Ryż przygotowujemy w szybkowarze lub zwykłym sposobem - gotując w lekko osolonej wodzie, po gotowaniu dobrze odsączyć, zetrzeć marchewke na drobnych oczkach, dodać do ryżu, posypać kurkumą, wymieszać. Filet odsączamy na np. papierowym ręczniku, posypujemy szczyptą soli i curry oraz bazylią. Wstawiamy do szybkowaru lub przyrządzamy w folii, (nigdy na tłuszczu!). Po wyciągnięciu z folii posypujemy oregano i kładziemy obok ryżu na talerzu. Przykrywamy talerz na ok. 3 min (zapachy się mieszają. I gotowe!

Uwagi:

Do tego dania lampka czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego (jeśli wytrawne za gorzkie :)

« Powrót