Przepis kulinarny
Łosoś w pomarańczach Autor: kasia   Data: 27.05.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=11221
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
6 40 zł średni 20 min. niska

Składniki:

Świeży łosoś ok. 0,5 kg, sok z 2 pomarańczy świeżo wyciśnięty, pęczek koperku, pieprz świeżo zmielony, sól, suszone pomidory, kropla oliwy.

Jak przyrządzić?

Filet łososia świeżego umyć, następnie nasączyć go sokiem z pomarańczy i niech poleży ze 20 minut, doprawić pieprzem, solą, odrobiną suszonych pomidorów i drobno posiekanym pęczkiem koperku. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 14-20 minut lub gotować na parze przez 20 minut.

Potrzebne przybory:

nóż do ryby i do szatkowania kopru

Jak podawać?

Podawać można przybraną pomarańczami, z odrobiną chrzanu i chlebem lub z ziemniakami z wody i surówką z białej kapusty.

Uwagi:

Sok z pomarańczy możemy zmieszać z odrobiną limonki lub cytryny.

« Powrót