Przepis kulinarny
Bułki na parze Autor: Agata   Data: 28.05.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=11357
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
10 ? zł średni 25 min. ?

Składniki:

3,5 szklanki przesianej mąki, półtorej łyżeczki drożdży, ok. 325 ml ciepłej wody, łyżeczka cukru, pół łyżeczki soli

Jak przyrządzić?

Drożdże rozcieramy z cukrem i paroma łyżeczkami ciepłej wody, pozostawić na 10 minut (w ciepłym miejscu). Powstały rozczyn wlewamy do trzech szklanek mąki zmieszanych z solą, powoli dolewamy resztę wody i zagniatamy (aż powstanie ciasto o konsystencji jak na pierogi). Ciasto zagniatamy jeszcze przez 5-6 minut i dosypujemy do niego resztę mąki (ciasto powinno zwiększyć swoją objętość 2 razy). Posypujemy stolnicę mąką i wykładamy na nią ciasto, następnie rozwałkowywujemy je na grubość ok. 2 cm, szklanką wycinamy krążki, pozostawiamy, by jeszcze trochę wyrosły. Na garnku wypełnionym wodą do połowy zawiązujemy 3-4 warstwy gazy. Gdy woda zacznie się gotować, na gazie kładziemy bułeczki. Gotujemy ok. 20-25 minut.

Jak podawać?

Można podawać z mięsem lub na słodko, o ile przed gotowaniem dodamy do środka konfiturę lub świeże owoce (np. truskawki). Ta ostatnia możliwość jest dobrą alternatywą dla dzieci, które nie chcą jeść obiadu, a lubią np. truskawki.

Uwagi:

Na bułeczki (gdy już są na gazie) najlepiej położyć miskę. Wtedy bardziej wyrosną i szybciej dojdą.

Czas przygotowania:

Samo przygotowanie niezbyt pracochłonne, trzeba tylko poczakać, aż ciasto dobrze wyrośnie.

« Powrót