Przepis kulinarny
Duszone/gotowane ogórki Autor: Roman Wers   Data: 28.05.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=11366
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 3-5 zł średni 5 min. średnia

Składniki:

4 duże, grube ogórki (tzw. nasienne), łyżka stołowa masła lub margaryny i łyżka oliwy, szklanka wody, kostka rosołowa lub maggi ew. sól, biały pieprz lub papryka do smaku łyżka mąki, 2 łyżki śmietany, 2 łyżki posiekanego koperku

Jak przyrządzić?

Ogórki obrać, pokroić wzdłuż (jak na pikle), usunąć pestki i gotować na parze kilka minut; po ugotowaniu ogórki nie powinny być zbyt miękkie. Do płaskiego rondla wlać wodę, doprowadzić do wrzenia i rozpuścić w niej kostkę rosołową, dodać oliwę i masło. Śmietanę bardzo dokładnie wymieszać z mąką i połączyć z tym co w rondlu. Bardzo delikatnie podgrzewając i stale mieszając, sos należy doprowadzić do zagęszczenia. Wtedy znów zdjąć z ognia i ostrożnie wkładać do sosu ogórkowe płaty. Doprawić do smaku pieprzem lub papryką, po czym wolniutko raz zagotować. Jeśli ktoś lubi bardziej pikantne przyprawy, to można do sosu dodać trochę musztardy lub chrzanu ze szczyptą cukru.

Potrzebne przybory:

nóż, łyżka drewniana (do sosu) i mniejsza metalowa (wygodna do usuwania pestek z ogórków), płaski garnek lub rondel

Jak podawać?

Ogórki gotowane/duszone można podawać z ziemniakami puree lub ryżem – wszystko razem polane tym śmietanowym sosem i posypane siekanym koperkiem.

Uwagi:

Jest to potrawa raczej delikatesowa, smaczna i mało znana. Małe ogórki, obrane wypestkowane i przepołowione wzdłuż można również ugotować na parze lub w b. małej ilości wody na półtwardo, a po ostudzeniu napełniać te "łódeczki" pasztetem (z kroplą keczupu) lub farszem szynkowym (z majonezem) i podawać jako zakąskę.

Czas przygotowania:

Czas gotowania zależy od wielkości ogórków, ale od momentu zawrzenia raczej nie dłużej niż 4-6 minut.

« Powrót