Przepis kulinarny
Sałatka ze szprotek i mango Autor:   Data: 05.05.2011
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/salatka-ze-szprotek-i-mango-o_1142
Jeśli macie odwagę kulinarną i z podniesioną przyłbicą podchodzicie do nowych, nieznanych smaków, nie zawiedziecie się. To z pozoru absurdalne połączenie okazuje się być idealną parą na talerzu. Szprotki w oleju i słodkie mango w towarzystwie ostrego pora i chrzanu smakują wybornie. Jeśli chcecie zaskoczyć gości, to postawcie przed nimi półmisek z tą intrygującą potrawą i czekajcie na reakcję.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 12 zł średni 10 min. średnia

Składniki:

1 duża puszka szprotek w oleju,
1 owoc mango,
1 nieduży por,
10 dag majonezu,
1 łyżka soku z cytryny,
½ szklanki śmietany,
szczypta cukru,
3 łyżki chrzanu,
kilka włoskich orzechów.

Jak przyrządzić?

Szprotki odsączamy z oliwy.

Mango myjemy, cienko obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

Na półmisku układamy na przemian szprotki i plastry mango.

Majonez mieszamy z chrzanem, sokiem z cytryny i szczyptą cukru.

Kiedy uzyskamy jednolitą masę, dodajemy śmietanę i jeszcze raz mieszamy.

Polewamy sosem szprotki i mango.

Białą część pora myjemy i kroimy na cienkie plasterki.

Orzechy obieramy i siekamy na spore kawałki.

Posypujemy nimi sałatkę. Podajemy z pieczywem.

« Powrót