Przepis kulinarny
Dzwonka łososia dla smakoszy Autor: Beata   Data: 30.05.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=11536
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 ? zł średni 20-25 min. niska

Składniki:

4 dzwonka łososia (surowe), 4 ząbki czosnku, pieprz biały, sól, cytryna, bazylia, marchewka, brokuł, odrobina masła

Jak przyrządzić?

Dzwonka łososia (ze skórką) skrapiamy delikatnie cytryną, obsypujemy białym pieprzem i solą oraz obkładamy posiekanym w plasterki czosnkiem i bazylią. Odstawiamy na 1 godz., aby ryba przeszła aromatem ziół. Następnie układamy na jednym poziomie parowaru rybkę, a w szerszej misce marchewkę i podzielony na mniejsze części brokuł. Całość gotujemy na parze ok. 20 min.

Potrzebne przybory:

Do przygotowania potrawy niezbędny jest parowar, gdyż tylko przy jego zastosowaniu uzyskamy smaczne danie i zachowamy wszystkie wartości odżywcze.

Jak podawać?

Na talerzu układamy liść sałaty, a na nim aromatycznego łososia. Danie obkładamy dookoła brokułami i marchewką. Warzywa polewamy odrobiną masła. Na koniec dekorujemy listkiem świeżej bazylii.

Uwagi:

Masło należy rozpuścić w rondelku lub na patelni.

Czas przygotowania:

Po upływie zalecanego czasu należy sprawdzić, czy potrawa jest wystarczająco ugotowana (czasami dzwonka mogą być grubsze, więc czas gotowania należy kontrolować).

« Powrót