Przepis kulinarny
Dorsz z parowaru z cukinią Autor: KAsia   Data: 04.06.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=11767
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2 do 3 22 zł średni 60 min. ?

Składniki:

świeży dorsz, cukinia, pomidory, cebula, papryka żółta i czerwona, sos sojowy, ocet winny, cytryna, olej z pestek winogron

Jak przyrządzić?

Pierwszym etapem jest przygotowanie marynaty. Jedna trzecią szklanki oleju zmieszać z 2 łyżeczkami sosu sojowego i octu winnego. Dodać 3 łyżeczki cukru oraz sól do smaku. Wymyte 3 płaty dorsza skropić sokiem z połówki cytryny. Doprawić je vegetą, pieprzem oraz przyprawą do ryby, a następnie zalać marynatą i wstawić do lodówki na 24 godz. Pokoroić w kostkę papryki oraz cukinię i dusić w jednej szklance rosołu warzywnego. Dodać 2 większe cebulki zeszklone wcześniej na patelni, a na koniec pokrojone w ćwiartki 2-3 pomidory. Równolegle wyłożyć płaty dorsza do parowaru i polać z wierzchu częścią marynaty. Parować około 20-25 minut. Dorsza podać wraz z ciepłymi duszonymi warzywami. Smacznego!

Czas przygotowania:

Trzeba pamiętać, aby nie przesolić smażonej cebulki, poddusić na małej ilości oleju.

« Powrót