Przepis kulinarny
Jajka na parze Autor:   Data: 05.06.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=11828
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 2-3 min. ?

Składniki:

jajka, masło, sól, inne przyprawy wedle uznania

Jak przyrządzić?

Do małego garnuszka z wodą wkładamy mniejszy - do niego wrzucamy łyżeczkę masła. Czekamy, aż woda zacznie się gotować, wtedy też zacznie się rozpuszczać masło. Gdy całkiem się rozpuści, wbijamy jajka, pamiętając o tym, aby cały czas je mieszać, ponieważ łatwo przywierają do dna garnuszka. Solimy do smaku. Gdy jajo się zetnie, ostrożnie wyciągamy garnuszek i wykładamy jajko do miseczki lub jemy bezpośrednio z naczynia, w którym je przygotowywaliśmy.

Jak podawać?

Jak jajecznicę.

Uwagi:

Może nie brzmi za ciekawie, ale polecam, jest rewelacyjne! Wszystkim znajomym bardzo smakowało, niektórzy życzyli sobie ze szczypiorkiem. Cóż, kwestia gustu :)

« Powrót