Przepis kulinarny
Szparagi z serowym sosem Autor:   Data: 18.07.2011
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/szparagi-z-serowym-sosem-o_1183
Jeśli jeszcze w tym sezonie nie czerpaliście z dobrodziejstw szparagów, macie na to ostatnią szansę. W lipcu można jeszcze znaleźć świeże polskie szparagi. Warto, bo szparagi to kwas foliowy, przeciwutleniacze i moc minerałów. Są niskokaloryczne, delikatne, dlatego w sąsiedztwie ostrego serowego sosu smakują wybornie. Dopełnieniem będzie lampka schłodzonego białego wina.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2 25 zł średni 30 min. średnia

Składniki:

pęczek zielonych szparagów,
pęczek natki pietruszki,
pęczek szczypioru z dymki,
150 g ostrego koziego sera pleśniowego,
50 g sera pleśniowego np. Dorblu,
czarny pieprz,
sól,
chili,
6 małych ziemniaków,
2 jajka,
odrobina mleka.

Jak przyrządzić?


Szparagi myjemy, obieramy lub skrobiemy.

Odcinamy i wyrzucamy bardzo grube końcówki.

Resztę gotujemy w całości w wysokim garnku, w osolonym wrzątku.

Najlepiej dłużej łodygi, krócej główki, wystarczy 20 minut.

Obieramy lub skrobiemy i myjemy młode ziemniaki.

Gotujemy w osolonej wodzie.

Kroimy drobno szczypiorek, siekamy natkę.

Na gorącej patelni roztapiamy sery, mieszając intensywnie.

Ugotowane szparagi polewamy stopionym serem i oprószamy czarnym pieprzem i chili.

Posypujemy natką i szczypiorkiem.

Z dwóch jaj i odrobiny mleka oraz soli robimy omlet.

Każdy ma swój sposób i swoje proporcje.

Ja lubię cienki i miękki omlet, dlatego nie dodaję mąki i używam tylko 2 jaj energicznie ubitych trzepaczką z odrobiną mleka.



Podajemy z młodymi ziemniakami lub w omlecie, i koniecznie z lampką schłodzonego białego wina wytrawnego.

Zamiast wina dobra będzie również schłodzona maślanka.

Szparagi można także podać ze świeżą bagietką lub z pieczywem czosnkowym.

« Powrót