Przepis kulinarny
Sałatka z kalafiora i ananasa Autor:   Data: 27.07.2011
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/salatka-z-kalafiora-i-ananasa-o_1189
Młode warzywa, których jest coraz więcej na rynku, kuszą wyglądem, zapachem i inspirują do kulinarnych wariacji. Smak młodych warzyw jest niepowtarzalny, dlatego warto z nich korzystać właśnie teraz. Kalafior kojarzy nam się z roztopionym masłem i bułką tartą, mniej używany jest w sałatkach – a to błąd.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 14 zł średni 30 min. średnia

Składniki:


1 średniej wielkości kalafior,
8 krążków ananasa z puszki,
10 dag orzechów włoskich,
pół pęczka natki pietruszki,
łyżeczka curry,
3 łyżki majonezu,
3 łyżki jogurtu,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Kalafiora ugotować w lekko osolonej wodzie na pół twardo.

Ostudzić, podzielić na różyczki.

Ananasa odsączyć, pokroić w słupki.

Orzechy podzielić na niezbyt małe cząstki.

Natkę pietruszki drobno posiekać.

Majonez połączyć z jogurtem, przyprawić curry, solą i pieprzem.

Wszystkie składniki sałatki połączyć ze sobą, polać sosem. Sałatkę podawać schłodzoną.

« Powrót