Przepis kulinarny
Lin z kaszą Autor: Anusia   Data: 07.06.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=11925
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
5 20 zł średni 35 min. średnia

Składniki:

10 dag kaszy gryczanej, sól, 5 dag masła, cebula, 2 jajka ugotowane na twardo, pieprz, 80 dag sprawionego lina bez głowy, łyżeczka mąki, 1/2 pęczka pietruszki i kopru, 20 dag kwaśnej śmietany

Jak przyrządzić?

Ugotować w parowarze kaszę w naczyńku do ryżu z dodatkiem soli i 2 dag masła, aż będzie lekka i sypka. Ugotowaną kaszę ostudzić. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na 10 g masła. Jajka posiekać, wymieszać z cebulą, popieprzyć i dodać do kaszy. Rybę opłukać wewnątrz i zewnątrz, osuszyć. Wewnątrz lekko natrzeć solą i napełnić kaszą. Otwór w brzuchu zaszyć lub spiąć wykałaczkami. Pozostałe masło roztopić, lekko natłuścić naczynie żaroodporne. Rybę ułożyć w naczyniu, oprószyć mąką i pokropić pozostałym masłem. Przykryć folią aluminiową. Gotować w parowarze około 20 minut. Zieleninę drobno posiekać, wymieszać ze śmietaną i polać nią rybę. Ponownie włożyć do parowaru i gotować dalsze 15 minut.

Potrzebne przybory:

nici lub wykałaczki

Jak podawać?

Podawać w miseczce, w której przygotowywano.

« Powrót