Przepis kulinarny
Omlet biszkoptowy z warzywami Autor: gosiaczek1234567   Data: 09.06.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=12014
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2 12 zł średni 7 min. ?

Składniki:

Mieszanka warzywna (kalafior, brokuły, marchewka), 4 jajka, 4 łyżeczki mąki (2 pszennej, 2 kukurydzianej), 3 łyżeczki cukru, ser żółty starty na tarce (około 15 dag), olej, sól, keczup, sok pomidorowy.

Jak przyrządzić?

Warzywa ugotować na parze. Ubić białka, dodać cukier i jeszcze raz ubić. Następnie dodać mąkę, żółtka i szczyptę soli. Wszystko wymieszać. Usmażyć na oleju 2 omlety. Położyć omlety na talerzach, rozłożyć ugotowane warzywa, polać keczupem, posypać żółtym serem. Wstawić na minutę do mikrofalówki. Po wyjęciu posypać posiekaną bazylią. Podać do tego sok pomidorowy.

Potrzebne przybory:

minirobot z miską, parowar, patelnia

Czas przygotowania:

Należy bardzo dobrze ubić pianę po dodaniu cukru, by omlet był puszysty. Podany czas bez wstępnego gotowania warzyw.

« Powrót