Przepis kulinarny
Czesterki Autor: zdrowybysiorek   Data: 13.06.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=12087
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni ? min. ?

Składniki:

kilka kromek razowego pieczywa, zwykłego jasnego chlebka albo czerstwawej bułki, jajko, łyżka mleka, ser, przyprawy, tłuszcz do smażenia

Jak przyrządzić?

Pieczywo w nie za dużych kromkach maczać w jajku rozbełtanym z mlekiem i wrzucać na rozgrzaną patelnią z masełkiem albo oliwą. Smażyć z jednej strony, aż się zrumienią, odwrócić i kłaść na wierzch każdej kromeczki plasterek żółtego sera. Ser powinien pięknie się stopić, wtedy wykładamy czesterki na talerz i jemy na gorąco. Są jeszcze lepsze, jeśli do jajka doda się ostrą paprykę w proszku albo pieprz, albo szczyptę ziół. Powiem Wam na ucho, że czesterkami nazywa się smażone w ten sposób pieczywo pokrojone w grubą kostkę. Jeśli chcecie, możecie w ten sposób przyrządzić czesterki, ale ja wolę, jak na małej kromeczce roztapia się apetycznie plasterek sera:)

Uwagi:

Smacznego:-)

« Powrót