Przepis kulinarny
Kurczak w winie z czosnkiem Autor: Malgola   Data: 08.07.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=12399
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 15 zł średni 90 min. niska

Składniki:

Kurczak ok. 1 kg, 2-3 łyżeczki vegety lub kucharka, 2-3 łyżeczki oliwy z oliwek, 40 nieobranych ząbków czosnku (słownie: czterdzieści !!!), 1,5 szklanki wytrawnego białego wina.

Jak przyrządzić?

Kurczaka myjemy, nacieramy vegetą lub kucharkiem, a po upływie 5 min nacieramy oliwą z oliwek, pozostawiamy w lodówce na 6-12 godz. Po upływie określonego czasu wkładamy kurczaka do naczynia żaroodpornego, do środka wrzucamy wszystkie 40 ząbków czosnku "w koszulkach" (należy tylko rozebrać główki, nie obierać pojedynczych ząbków czosnku!), zalewamy winem i wkładamy do piekarnika na 160 stopni. Piec 1 godz. pod przykryciem, po czym kolejne 30 min bez przykrycia.

Jak podawać?

Podawać z ryżem lub młodymi ziemniakami i sałatą na słodko w śmietanie - smakuje wyśmienicie.

Uwagi:

Oczywiście całego kurczaka można zastąpić samymi udkami lub piersiami odpowiadającymi masie 1 kg. Jeśli zbyt wcześnie natrzemy oliwą kurczaka, sól z vegety się nie rozpuści. Nie trzeba się martwić taką ilością czosnku, podczas pieczenia w "koszulkach" gubi swój nieprzyjemny zapach i ostry smak.

« Powrót