Przepis kulinarny
Kluseczki dla najmłodszych Autor:   Data: 25.11.2011
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/kluseczki-dla-najmlodszych-o_1259
Większość dzieci nie chce jeść tego, co pozostali domownicy. Próbujemy zachęcić dziecko do jedzenia warzyw i ziół różnymi sposobami. To odwieczny problem niejadka. Najlepiej ukryć zielone w delikatnych kluseczkach z serem posypanych szynką lub startą goudą. Miękkie, bez cukru, natomiast z natką pietruszki, szczypiorkiem i koperkiem. Nie do zjedzenia dla niejadka? Sprawdź.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 15 zł średni 20 min. wysoka

Składniki:

pół kg sera półtłustego,
pół szklanki mąki.
jajo,
2 łyżki masła,
pół pęczka natki pietruszki,
pół pęczka szczypiorku,
pół pęczka koperku,
bułka tarta,
2 plastry szynki,
10 dag startego żółtego sera gouda,
sól.

Jak przyrządzić?

Ser rozkruszyć, dodać mąkę, jajko, drobno posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek i koperek.

Wyrobić ciasto, uformować wałeczek, pokroić na kawałki i z kawałków formować kluski.

Ugotować w lekko osolonej wodzie. Podawać okraszone zasmażką z bułki tartej i masła lub pokrojoną podsmażoną szynką.

Przed podaniem można także posypać startym żółtym serem.

« Powrót