Przepis kulinarny
Krem z szynki Autor:   Data: 10.04.2012
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/krem-z-szynki-o_1345
To wyjątkowe doznanie kulinarne. Piętnastowieczna zupa przygotowywana przez braci zakonnych ze wschodniego Tyrolu świadczy chyba o tym, że dobrze im się wiodło. W tradycji niemieckiej pozostała jako wielkanocne pierwsze danie, ale można ją z powodzeniem przygotowywać na obiad każdego innego dnia. Wyjątkowo smaczna ale niemożliwie kaloryczna. Smażony boczek w zupie znamy, choćby z grochówki, ale tutaj, w połączeniu ze zmiksowaną szynką i mlekiem daje dziwny, choć nieco znajomy efekt.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 30 zł średni 30 min. wysoka

Składniki:

10 dag wędzonego boczku,
5 dag mąki pszennej,
½ litra mleka,
15 dag szynki,
½ litra bulionu cielęcego (z kostki),
½ szklanki śmietany,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
szczypiorek,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Boczek kroimy w cienkie plasterki i smażymy w rondlu na małym ogniu, aż się zarumieni, a tłuszcz wytopi.

Wtedy dodajemy mąkę i smażymy mieszając, aż zasmażka się zarumieni.

Odlewamy kilka łyżek mleka do pojemnika, a resztę wlewamy do boczku z mąką.

Mieszamy i dalej podgrzewamy na małym ogniu.

Odlane mleko miksujemy z szynką i dodajemy do zupy.

Wlewamy bulion, doprawiamy papryką i podgrzewamy, co jakiś czas mieszając.

Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy.

Zaprawiamy śmietaną.

Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z grzankami lub pieczywem.

« Powrót