Przepis kulinarny
Naleśniki ruskie Autor: Edyta   Data: 07.03.2007
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=14732
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? 10 zł średni 60 min. ?

Składniki:

Ciasto: mąka, jajko, mleko, woda mineralna, sól. Farsz: biały ser, ziemniaki, cebula, margaryna, pieprz, sól. Panierka: jajko, bułka tarta.

Jak przyrządzić?

Ciasto: z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe, a następnie usmażyć naleśniki. Farsz: ugotować ziemniaki, przepuścić przez praskę. Dodać zmielony biały ser i podsmażoną, pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawić solą i pieprzem - jest to tradycyjny farsz do pierogów ruskich. Usmażone placki naleśnikowe smarować farszem serowym i składać tak jak krokiety. Obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć na wolnym ogniu na margarynie lub oleju na złoto.

Jak podawać?

Podawać z surówką.

« Powrót