Przepis kulinarny
Polędwica w sosie z sera wędzonego Autor:   Data: 06.12.2012
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/poledwica-w-sosie-z-sera-wedzonego-o_1500
Polędwica wieprzowa zwykle gości na naszych stołach w superszybkiej smażonej wersji. Proponuję wzbogacić przepis dodatkami, zrobi się jeszcze smaczniej. Kawałek wędzonego sera, pieczarki i zielony groszek z puszki zaprawione odrobiną koniaku daje ciekawy efekt. Potrawę można przygotować na dwa dni. Pierwszego podać z ziemniakami, drugiego pokroić polędwiczki na cienkie plasterki i wraz z serowym sosem podać z makaronem.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
5 30 zł średni 20 min. wysoka

Składniki:

duża polędwica wieprzowa,
4 łyżki masła,
1 łyżka oliwy,
30 dag pieczarek,
2 ząbki czosnku,
1 puszka zielonego groszku,
4 łyżki stołowe koniaku,
15 dag sera wędzonego,
1 szklanka śmietany,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Pieczarki kroimy na plastry, a czosnek przeciskamy przez praskę.

Połowę masła rozpuszczamy na dużej patelni.

Dodajemy czosnek, mieszamy i dokładamy pieczarki.

Smażymy przez kilka minut, dodajemy brandy i dusimy grzyby, aż płyn prawie odparuje.

Dodajemy odsączony groszek, mieszamy, dusimy jeszcze kilka minut i doprawiamy solą i pieprzem.

Odstawiamy.

Polędwicę myjemy, kroimy na plastry, lekko je rozbijamy i smażymy na reszcie masła wraz z oliwą, na drugiej patelni, po 5-7 minut z każdej strony.

Usmażone polędwiczki układamy na półmisku.

Grzyby i groszek wyjmujemy z patelni łyżka cedzakową, a na ich miejsce wsypujemy pokrojony w kostkę ser i wlewamy śmietanę.

Podgrzewamy je na małym ogniu mieszając, aż ser się rozpuści.

Tak powstałym sosem polewamy mięso z pieczarkami. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem.

« Powrót