Przepis kulinarny
Ciasto na pizzę Autor: ania*-*   Data: 26.04.2007
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=15074
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
1 duża ? zł średni 30-40 min. ?

Składniki:

300 g mąki, sól (szczypta lub więcej, jak kto woli), 1 płaska łyżeczka cukru (lub nie, bo ciasto wychodzi troszkę słodkawe), 1 proszek do pieczenia, 6 łyżek oliwy z oliwek (koniecznie oliwa), 175 ml zimnej wody, przecier pomidorowy, oregano, bazylia, ser żółty i inne dodatki według uznania.

Jak przyrządzić?

Składniki mieszamy razem i zagniatamy, wychodzi ciasto fajnie odchodzące od rąk, jest tak wolne, że naprawdę można je podrzucać w celu rozciągnięcia (ja zawsze robię na blaszkę wielkości placka, więc je rozwałkowuję). Po wyłożeniu na blaszkę wkładamy do piekarnika na około 15-20 minut, następnie wyciągamy i kładziemy składniki, aby móc ją ponownie wsadzić na jeszcze 5-10 minut.

Potrzebne przybory:

miska, łyżka, szklanka, w przypadku rozwałkowywania wałek i stolnica lub większa deska przeznaczona do ciasta

Jak podawać?

Najlepiej na gorąco.

Uwagi:

Jest to przepis z opakowania pewnego proszku do pieczenia, który przywiozłam z Włoch. Długo szukałam ciasta, które by nie pochłaniało więcej mąki niż w przepisie i do tego było łatwe w rozwałkowaniu.

« Powrót