Przepis kulinarny
Pizza z chrupiącym boczkiem Autor: Danka Daniłowska   Data: 28.01.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/pizza-z-chrupiacym-boczkiem-o_1518
Przygotowanie pizzy w domu, wbrew opinii, wcale nie jest trudne, wystarczy raz spróbować. Za pizzą domową przemawia to, że możemy dobrać składniki według uznania, grubość ciasta taką jaką lubimy. Poza tym jest dużo tańsza, zdrowsza i co tu dużo mówić, po prostu wiemy, co jemy.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
6 28 zł średni 50 min. wysoka

Składniki:

Ciasto:

40 dag mąki pszennej,
3 dag drożdży,
dwie łyżki oleju,
płaska łyżeczka soli,
szklanka wody.

Farsz:

10 cienkich plastrów wędzonego boczku,
15 dag szynki,
25 dag pieczarek,
kartonik lub puszka pomidorów w zalewie,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
łyżeczka bazylii i oregano (mogą być suszone),
25 dag sera mozzarella w bloku,
sól,
pieprz,
łyżeczka masła.

Jak przyrządzić?

Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody, połączyć z przesianą mąką, olejem, solą i wodą.

Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto.

Uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Pomidory z puszki zmiksować z koncentratem pomidorowym, bazylią i oregano, przyprawić solą i pieprzem.

Boczek pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na „chrupko” na patelni.

Szynkę pokroić w dużą kostkę.

Pieczarki obrać, pokroić w pół plastry i podsmażyć na maśle.

Ciasto rozwałkować na cienki placek, posmarować sosem pomidorowym, ułożyć szynkę, pieczarki i chrupiący boczek.

Piec w temperaturze 200 stopni około 15 minut.

Następnie posypać startą mozzarellą i chwilę zapiec, aż ser się rozpuści.

« Powrót