Przepis kulinarny
Walentynkowy tort śmietanowy Autor:   Data: 14.02.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/walentynkowy-tort-smietanowy-o_1529
Legenda głosi, że Święty Walenty pomagał pisać ludziom listy miłosne i jako pierwszy dał błogosławieństwo poganinowi i chrześcijance. Walentynki są krytykowane za ich komercyjne i konsumpcyjne nastawienie, ale trzeba przyznać, że jest to sympatyczne święto i przygotowanie np. własnoręcznie upieczonego tortu dla osób bliskich sercu jest miłym akcentem podkreślającym ten romantyczny dzień.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
8 35 zł średni 60 min. wysoka

Składniki:

8 jajek,
2 szklanki mąki,
pół szklanki cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
opakowanie kremu śmietankowego do tortów,
pół kostki masła,
puszka brzoskwiń w puszce,
pół l śmietany kremówki,
2 zagęszczacze do śmietany,
2 płaskie łyżki cukru,
łyżka spirytusu,
aromat śmietankowy,
kandyzowane owoce do dekoracji.

Jak przyrządzić?

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z 0,5 szklanki cukru, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko zmiksować na gładką masę.

Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę.

Dodać kilka kropel aromatu śmietankowego.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 30 minut.

Krem śmietankowy przygotować wg przepisu na opakowaniu, dodać pół kostki miękkiego masła i całość zmiksować.

Biszkopt podzielić na 3 części.

Brzoskwinie z puszki wyłożyć na sito i odsączyć z syropu.

Syrop rozcieńczyć z 1/3 szklanki wody, dodać spirytus.

Jedną część biszkoptu ułożyć na paterze, nasączyć przygotowanym syropem, posmarować kremem śmietankowym i poukładać pokrojone w kostkę brzoskwinie.

Przykryć drugim krążkiem i powtórzyć czynności.

Wierzchni krążek również nasączyć syropem, boki ciasta posmarować kremem śmietankowym.

Śmietanę ubić na sztywno razem z zagęszczaczem i dwiema łyżkami cukru i udekorować tort za pomocą rękawa cukierniczego.

Tort przystroić owocami kandyzowanymi np. czerwonymi wisienkami.

« Powrót