Przepis kulinarny
Cukinia z czosnkiem Autor: Asia Mazurek   Data: 09.08.2007
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=15676
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2 5 zł średni 130 min. niska

Składniki:

1 średniej wielkości cukinia, kucharek, 8 ząbków czosnku, mąka, olej do smażenia.

Jak przyrządzić?

Średniej wielkości cukinię umyć i pokroić (razem ze skórką) w talarki grubości 1,5 cm. Po przełożeniu cukinii do miski oprószyć ją kucharkiem (ale trzeba uważać, aby nie przedobrzyć, inaczej potrawa będzie za słona) i wymieszać. Wstawić miskę do lodówki na 2 godz. Po tym czasie kawałki cukinii wyjąć i obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony, aż się zarumieni. W tym czasie ząbki czosnku przepuścić przez praskę i zmieszać z sokiem z cukinii w misce. Kiedy warzywo będzie już usmażone, wszystkie kawałki cukinii zalać sokiem z czosnkiem i poddusić 20 sekund.

Potrzebne przybory:

miska, deska, talerz, patelnia

Jak podawać?

Z ryżem lub makaronem. Szczególnie polecam z mizerią lub pomidorami ze śmietaną.

Uwagi:

Gorąco polecam.

Czas przygotowania:

Przygotowanie - 2 godziny 10 minut, gotowanie - 5 minut.

« Powrót