Przepis kulinarny
Łosoś w cieście francuskim Autor:   Data: 20.04.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/losos-w-ciescie-francuskim-o_1569
Domowe imprezy to nie tylko przyjemności, ale dużo pracy i przygotowań. Żeby sobie ułatwić zadanie i ograniczyć wysiłek, możemy przygotować nieduże przystawki, które nie wymagają naczyń i sztućców. Jedynym utrudnieniem w przepisie jest upieczenie ciasta w piekarniku, a dużym ułatwieniem, że ciasto możemy kupić gotowe. Twarożek, warzywa, ciasto rozpływające się w ustach nadaje tej przystawce lekkości i delikatności, a wędzone brzuszki łososia, wyrafinowanego smaku.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 23 zł średni 40 min. wysoka

Składniki:

40 dag ciasta francuskiego, 20 dag twarożku, 5 pasków wędzonych brzuszków łososia, 2 łyżki majonezu, ząbek czosnku, szczypiorek, kilka czarnych oliwek bez pestek, jedna nieduża cukinia, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Z rozmrożonego ciasta wykroić 10 krążków o średnicy mniej więcej 6 cm oraz 20 krążków z dziurką w środku (najlepiej wykroić je za pomocą małego kieliszka). Do rozkłóconego jajka dodać łyżkę wody i wymieszać. Pełne krążki smarować jajkiem, na nie nakładać krążki z otworem, ponownie smarować jajkiem, następnie drugie krążki z otworem i również smarować jajkiem. Tak przygotowane ciasto układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20 minut. Muszą się ładnie zarumienić. Twarożek wymieszać z majonezem, rozgniecionym czosnkiem i pokrojonym szczypiorkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Cukinię pokroić w cienkie talarki, posolić i odstawić, aż puści sok. Następnie upiec w piekarniku z funkcją grill (około 10 minut). Środki ciasta napełnić twarożkiem, udekorować kawałkami łososia, grillowaną cukinią i oliwkami.

« Powrót