Przepis kulinarny
Napój wiosenny Autor:   Data: 01.05.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/napoj-wiosenny-o_1576
Kto ma w domu sokowirówkę, powinien uruchomić ją jak najszybciej. Gwałtowna zmiana zimy w lato nadwyręża nasze organizmy, więc o nie dbajmy. Solidna dawka witamin co najmniej raz dziennie przyda się teraz każdemu. Choć na świeże owoce musimy jeszcze poczekać, możemy skorzystać z zeszłorocznej albo świeżej marchwi, a szczypiorek, rzodkiewki i kalarepka dopełnią smaku. Szok witaminowy gwarantowany!
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 7 zł średni 10 min. niska

Składniki:

50 dag marchwi, duży pęczek rzodkiewek, 2 spore kalarepki, pęczek szczypiorku, 150 ml przegotowanej wody, szczypta soli, szczypta cukru.

Jak przyrządzić?

Marchew i kalarepę myjemy i obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki i przepuszczamy przez sokowirówkę. Tak powstały sok mieszamy z przegotowaną wodą. Rzodkiewki kroimy na plasterki, a szczypiorek siekamy. Dodajemy do napoju, mieszamy, a na końcu doprawiamy solą i cukrem lub samym cukrem. Podajemy od razu.

« Powrót