Przepis kulinarny
Migdałowa Studnia Autor:   Data: 06.05.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/migdalowa-studnia-o_1580
Przypuszczam, że przepis na Studnię wymyśliła jakaś mocno zniecierpliwiona gospodyni domowa, jako drogę na skróty do czegoś w rodzaju tortu. Po upieczeniu biszkoptu wydrąża się jego wnętrze, miesza je z masą kakaową i migdałami, a następnie wpycha z powrotem. Po dobie biszkopt zamienia się w najszlachetniejsze w smaku tortopodobne ciasto. Miło smakować taki deser, pamiętając, że spędziliśmy przy jego przygotowaniu znacznie mniej czasu niż przy klasycznym torcie.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
8 20 zł średni 60 min. wysoka

Składniki:

Biszkopt: ½ szklanki mąki pszennej, ½ szklanki mąki ziemniaczanej, 5 jajek, 1 szklanka cukru, ½ łyżeczki proszku do pieczenia. Nadzienie: 25 dag masła, 3 łyżki śmietany 22 %, ¾ szklanki cukru pudru, 2 łyżki kakao, 4 łyżki rumu, ½ szklanki posiekanych migdałów. Polewa: 5 dag masła, 3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru, 1 łyżeczka rumu. Poncz: 3 łyżki rumu, 3 łyżki wody, 2 łyżki zaparzonej kawy, 3 łyżki cukru, kandyzowane owoce do dekoracji.

Jak przyrządzić?

W dużej misce ubijamy białka z 5 jajek. Gdy piana będzie sztywna, miksując, dodajemy po jednym żółtku, po trochu obie mąki i proszek do pieczenia oraz cukier. Gdy masa będzie gotowa, wlewamy ją do wysmarowanej masłem tortownicy. Pieczemy biszkopt 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu zostawiamy ciasto w tortownicy. Wydrążamy ze środka ciasto, pozostawiając ściany i dno o grubości ok. 2 cm. Składniki na poncz mieszamy w szklance i nasączamy nim ciasto. W garnku rozpuszczamy masło na nadzienie, dodajemy cukier i kakao. Gdy składniki się rozpuszczą, studzimy masę. Gdy będzie letnia, dodajemy do niej śmietanę, posiekane migdały i rum, a na końcu wydrążony, rozdrobniony biszkopt. Całość dobrze mieszamy i wypełniamy nadzieniem ciasto. Z nadmiaru masy możemy ulepić kuleczki, które będą smakować jak bajaderka. Przygotujmy polewę. W małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i kakao, mieszamy i polewamy tym biszkopt. Ozdabiamy kandyzowanymi owocami. Odstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. Studnię podajemy schłodzoną.

« Powrót