Przepis kulinarny
Papryka z grilla faszerowana kozim serem Autor:   Data: 04.06.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/papryka-z-grilla-faszerowana-kozim-serem-o_1598
Sycąca potrawa wegetariańska rodem z Bałkanów. Jak to z regionalnymi przepisami bywa, jego wersji jest tyle ile wiosek na Bałkanach. Można dodać kukurydzę, siekaną cebulkę lub szczypiorek, wszelkie zioła, a nawet , dla mniej konsekwentnych jaroszy – suszoną kiełbasę. Paprykę można zapiec, aż całkiem zmięknie lub grillować chwilę, jak kto woli.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 15 zł średni 10 min. średnia

Składniki:

2 papryki, 20 dag koziego sera, ½ szklanki dowolnych siekanych ziół, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka oliwy, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Papryki myjemy, kroimy na połówki i oczyszczamy z nasion i białych części. Oliwą smarujemy zewnętrzną część papryk. Kozi serek rozdrabniamy, łączymy z masłem i siekanymi ziołami, doprawiamy solą i pieprzem. Połówki papryk wypełniamy serkiem. Pieczemy na grillu przez 5-15 minut. Podajemy z pieczywem.

« Powrót