Przepis kulinarny
Zapiekane bakłażany Autor: Pittka   Data: 05.11.2007
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=16002
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
3-4 średni min.

Składniki:

3 bakłażany, 4 pomidory, seler naciowy, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, bazylia, oliwa z oliwek(bez niej danie nie ma smaku), ser żółty -najlepiej parmezan.

Jak przyrządzić?

Bakłażany kroimy w plastry grubości ok. 0,5 cm (może być wzdłuż lub na skos), solimy i odstawiamy na kilkanaście minut, żeby puściły sok. W tym czasie na oliwie szklimy cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy pokrojonego selera naciowego, a gdy już zmięknie, pomidory obrane ze skórki i pokrojone na kawałki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bazylię - dusimy całość kilka minut. Bakłażany osuszamy z soku na ręczniku papierowym i każdy z osobna smażymy na oliwie z oliwek, tak żeby się przyrumieniły. W szklanym naczyniu do zapiekania układamy warstwami na zmianę: bakłażany i uduszone pomidory. Wierzch posypujemy serem żółtym i zapiekamy, aż się zrumieni - ok. 20 minut w 180 st.

Jak podawać?

Danie jest palce lizać! Nie obejdzie się bez półwytrawnego czerwonego wina.

Uwagi:

Obowiązkowo na 2 minuty przed wyjęciem naczynia z bakłażanami wrzucam do piekarnika małe ciabatty - dla każdego uczestnika uczty po jednej. Taka ciepła i chrupiąca ciabatta idealnie nadaje sie do zagarniania oliwy z oliwek, która wypływa z bakłażanów.

Czas przygotowania:

Obsmażanie plastrów bakłażana jest dość czasochłonne.

« Powrót