Przepis kulinarny
Sałatka z młodej cebuli Autor: Zuza Gałuszka   Data: 01.07.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/salatka-z-mlodej-cebuli-o_1613
Młoda cebula czy dymka wspaniale sprawdzają się jako składnik sałatek. Po krótkim gotowaniu cebula traci ostrość, mięknie, staje się chrupka i słodkawa. Przestaje dominować i może stać się równym partnerem nawet dla delikatnych w smaku warzyw czy innych składników sałatek. Tym razem młoda cebula w zestawie z jajkiem na twardo i dużą ilością koperku. Sałatkę można doprawić na kilka sposobów: majonezem, musztardą, śmietaną, jogurtem lub sosem winegret.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 12 zł średni 15 min. średnia

Składniki:

2 pęczki młodej cebuli, 2 łyżki soku z cytryny, 4 jajka, 4 łyżki siekanego koperku, sól, szczypta cukru, majonez, musztarda lub sos winegret.

Jak przyrządzić?

Oczyszczone jasne części młodej cebuli lub dymki kroimy w grube krążki i na 3 minuty wkładamy je do wrzącej osolonej wody. Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Koperek siekamy. Składniki łączymy ze sobą, solimy i polewamy jednym z wybranych sosów: majonezem, musztardą, śmietaną, jogurtem lub sosem winegret . Przed podaniem mieszamy.

« Powrót