Przepis kulinarny
Szybka zupa fasolowa Autor:   Data: 02.07.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/szybka-zupa-fasolowa-o_1614
Puszka fasolki, 2 ziemniaki, garść makaronu i cebula. Do tego 15 minut gotowania i ciepła strawa pełna kalorii gotowa. To typowa potrawa typu „starzy wyjechali na wakacje”, jest szybka, kaloryczna, a jej składniki można wygrzebać niemal z każdej, pozornie już opustoszałej, lodówki. Fasola może być biała lub czerwona, od biedy można użyć zielonego groszku lub ciecierzycy, a jeśli w domu jest odrobina czegoś zielonego typu koperek czy zielona pietruszka, na pewno warto to dodać.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 7 zł średni 15 min. wysoka

Składniki:

1 puszka fasoli, 2 ziemniaki. garść drobnego makaronu, 2 kostki bulionowe (warzywne, wołowe lub cielęce), 1 cebula, 2 łyżki masła, 2 łyżki śmietany (opcjonalnie), ½ łyżeczki majeranku, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

W rondlu podgrzewamy masło i dusimy na nim pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy się zeszkli, wlewamy 1,5 litra wrzątku, dodajemy kostki bulionowe, wsypujemy pokrojone w kostkę ziemniaki, a gdy zupa się zagotuje, wrzucamy makaron, majeranek, sól i pieprz. Zupę gotujemy ok. 10-15 minut do czasu, gdy makaron będzie miękki. Wtedy dodajemy odsączoną fasolkę. Doprawiamy do smaku i ew. dodajemy odrobinę śmietany. Zupę podajemy bardzo gorącą.

« Powrót